De cyklar fyra varv runt jorden

www.skolklassikern.se

Svenska barn rör på sig för lite, enligt de senaste rapporterna. Det gäller dock inte de 12 922 som deltagit eller deltar i Skolklassikern. De har sprungit, cyklat, simmat och skidat 17 268 mil – drygt fyra varv runt jorden!

Organisationen En Svensk Klassikers vision är att ”göra Sverige friskare”. Det gäller förstås i allra högsta grad även landets skolungdomar. Skolklassikern är En Svensk Klassiker för landets elever från förskoleklass till årskurs 6, det vill säga när barnen är mellan 6 och 12 år. Skolklassikern körde igång 2016, efter att ha arbetats fram tillsammans med pedagoger och testats i liten skala i några av de kommuner där de olika delmomenten i En Svensk Klassiker genomförs: Mora, Norberg, Motala, Vansbro och Lidingö.

12 922 elever i landets skolor har genomfört, eller håller på att genomföra, Skolklassikern – en egen En Svensk Klassiker i klassen. Tillsammans har de tagit sig 17 268 mil skidandes, cyklandes, simmandes och springandes – drygt fyra varv runt jorden. Målet är 40 000 skolelever till försommaren 2018.

10 000 elever första året

Eleverna har ett läsår på sig att genomföra En Svensk Klassikers fulla längd – i skolan och hemma. Förebilden är Arbetsplatsklassikern och ICA-klassikern, koncept som utvecklats för att få fler att göra sin egen En Svensk Klassiker – där de bor och i sin egen takt.

Målet första året var att nå skolor i 80 av landets 290 kommuner. Det blev 139! Ett annat mål var att få 10 000 elever att delta. Det uppnåddes också.

– Succén beror dels på att Skolklassikern blir en del i undervisningen inom exempelvis områdena kost och hälsa – det blir inte ytterligare en sak för pedagogerna att hantera – dels är det lustfyllt. Det märker vi inte minst på att 70 procent av de klasser som nu anmäler sig i den nya Skolklassikern, som startade i början av maj, var med i förra omgången, berättar Henrik M Lindgren på En Svensk Klassiker.

 

Lärare och elever deltar

Skolklassikern ökar vi-känslan i klassen, att uppnå något tillsammans. Men den skapar också bra relation mellan lärare och elever. Som Nina Cronee och hennes mellanstadieklass i Stocksundsskolan, Danderyd. Nina berättade för sina elever att hon tänkte göra Halvklassikern. Eleverna lyssnade och utbrast i kör:

  • Det vill vi också!

Nina kliade sig i huvudet och undrade hur detta skulle gå till. Hon kontaktade organisationen En Svensk Klassiker – och hon gillade svaret:

  • Vi har ett koncept som heter Skolklassikern. Det är bara att köra igång!

Så Nina Cronee tränade både för sin egen Klassiker – och tillsammans med eleverna för Skolklassikern.

 

Profilfråga för Vedsboskolan

För Vedsboskolan i Vilshult utanför Olofström, Blekinge, blev Skolklassikern början på att synas i media, vilket gav många positiva effekter för skolan. Det började med att en klass ville anmäla sig till Skolklassikern. Skolledningen tänkte till och beslöt att fler klasser skulle får möjlighet att genomföra den, så nu marknadsför sig skolan som en ”Skolklassiker-skola”. Ingen dålig profil för att locka elever inom ramen för det fria skolvalet…

– Undersökningar visar att hälsa, livsstil och miljö är tre områden som är viktiga för föräldrar när barnen ska söka skola. Här finns mycket att utveckla med hjälp av Skolklassikern, förklarar Henrik M Lindgren.

Och utveckla tänker organisationen En Svensk Klassiker göra, tillsammans med bland annat organisationen En Frisk Generation som samlar, informerar och utbildar familjer kvällstid – främst i socialt utsatta områden. Därefter tar Skolklassikern med sina partners Gen-Pep, ICA, Crescent och Wasa vid under dagtid och ser till att gå från ord till handling inom motion, mat och trafikkunskap.

 

Ännu fler varv runt jorden

Henrik M Lindgren är entusiastisk inför att få vara med och öka hälsan bland unga, samt minska hälsoklyftan mellan landets olika kommuner:

– Målet är att få minst 40 000 elever att genomföra Skolklassikern till början av maj 2018. Hur många varv runt jorden det blir? Oj, det har jag inte räknat på, men många varv blir det…

 

Av Thomas Björn, Idrottens Affärer
Artikeln är skriven tillsammans med Idrotten Affärer och går också att hitta här
Idrottens Affärer

Läs mer om skolklassikern och anmäl dig här
Skolklassiker.se

Du kan läsa mer om Nina Cronee och hennes
klassikerresa här