Våra klassiker – extremt motiverande och utmanande året runt!

En Svensk Klassiker är en idrottsutmaning utöver det vanliga där du inom en 12 månaders period ska skida Engelbrektsloppet eller Vasaloppet, cykla Vätternrundan, simma Vansbrosimningen och springa Lidingöloppet. Du kan börja med vilket lopp du vill och har sedan ett år på dig att genomföra loppen som kantas av magiska naturupplevelser och en feststämning längs banan.

Det finns fyra olika klassiker och utmaningar du kan välja mellan med olika distanser men samma moment: En Svensk Klassiker, En Svensk Klassiker Halva, En Svensk Klassiker Tjej, En Svensk Klassiker Korta. Utmaningen att bemästra fyra olika discipliner och olika distanser under ett års tid är stor, och det gäller att vara så förberedd som möjligt.

Sedan starten 1971 har över 100 000 flitiga motionärer och entusiaster genomfört någon av klassikerna, och i år räknas ytterligare ca 10 000 personer klara av prestationen.

Vissa brinner för att slå nya personliga rekord, andra siktar på att genomföra loppen bättre än tidigare och några står med stor förtjusning på startlinjen för första gången. Oavsett är stoltheten att ha genomfört en klassiker oslagbar. Sedan starten 1971 har över 100 000 flitiga motionärer och entusiaster genomfört någon av klassikerna, och i år räknas ytterligare ca 10 000 personer klara av prestationen.

En Svensk Klassiker och dess evenemang Engelbrektsloppet, Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet är en verklig folkrörelse och lockar årligen cirka 180 000 deltagare. Alla klassikerloppen har sin bas i föreningslivet. De flesta funktionärer arbetar för sin förening och klassikerloppen möjliggör för bredd- och utvecklingsidrotter växa i de föreningar och klubbar som ingår i organisationerna.

När startade allt?

  • Vasaloppet 90 km – 1922
  • Vansbrosimningen 3 km – 1950
  • Lidingöloppet 30 km – 1965
  • Vätternrundan 300 km – 1966
  • Engelbrektsloppet 60 km – 1969
  • En Svensk Klassiker – 1971

Utmärkelser – din klassiker är värd att fira med en utmärkelse

Du som har genomfört någon av klassikerna kan beställa en utmärkelse för din prestation. I vår webbshop erbjuder vi dig som genomfört någon av klassikerna inom en tolvmånadersperiod ett ärofyllt diplom med ditt unika klassikernummer. Du kan även beställa ett vackert smycke.

Du som genomfört de fyra klassikerloppen kan beställa den vackra klassikermedaljen för att förgylla din prestation ytterligare. Det gäller även om du gjort klassikerloppen i din egen takt under flera år, eller om du gjorde dem under 12 månader. Klassikermedaljen finns även i olika valörer beroende på hur många gånger du erövrat den. Var du extra snabb i En Svensk Klassiker? Då har du möjlighet att beställa en Superklassikertrofé.

Alla beställningar gör du här

Diplom & Medaljer

Visa upp din bedrift genom att beställa klassikerdiplom och medaljer!

Diplom & Medaljer