Diplom & Medaljer

Visa upp din bedrift genom att beställa klassikerdiplom och medaljer!

Diplom & Medaljer

Vätternrundan – utmanande lopp för alla cyklister

Vätternrundan är världens största motionsinriktade cykellopp och ingår i En Svensk Klassiker.

Klassiska Vätternrundan genomförs i juni varje år när deltagare från hela världen samlas för att ta sig an detta unika långlopp på cykel. Loppet är populärt, även internationellt med deltagare ifrån ca 60 olika nationer. Detta gör att trycket att få startplatser alltid är stenhårt. Vill du läsa mer om Vätternrundan, se deras hemsida www.vatternrundan.se


Klassikerlopp under vätternrundan

Vätternrundan 315 km

Vätternrundan 315 km bjuder på en riktig utmaning. Banan runt vackra sjön Vättern med sina mäktiga vyer kräver sina förberedelser. För att undvika allt för mycket mjölksyra, stumma ben och skavsår är rekommendationen minst 100 träningsmil i benen innan start. Start och målgång sker i Motala. Åldersgräns: Det år du fyller 18 år.

Ingår i En Svensk Klassiker.


Tjejvättern 100 km

Tjejvättern är ett motionslopp på cykel enbart för tjejer. Cyklisterna leds söderut från starten i Motala, via Vadstena över natursköna Omberg, innan de vänder tillbaks över slätten och Rök och Skänninge, mot målet i Motala. Distansen klarar de flesta med regelbunden träning, även om farten varierar. Åldersgräns det år du fyller 15 år.

Ingår i En Svensk Klassiker Tjej och En Svensk Klassiker Korta.


Vätternrundan 100 km 

Vätternrundan 100 km var den stora nyheten under Cykelveckan 2018. Banan är densamma som Tjejvättern, så räkna med stumma ben i Ombergs backar och vacker natur längs Vättern och Östgötaslätten. Alla från 12 år har möjlighet att delta i i loppet. I loppet är det tillåtet att cykla med elcykel, men för att tillgodoräkna dig loppet och resultatet i En Svensk Klassiker Tjej eller Korta måste du cykla traditionellt med vanlig cykel.

Ingår i En Svensk Klassiker Tjej och En Svensk Klassiker Korta.Halvvättern 150 km

Halvvättern 150 km är ett motionslopp på cykel som erbjuder en varierad bana genom vacker natur och kulturhistorisk bygd. Vätternrundans klassiska service väntar runt banan som sträcker sig från Motala, via Vadstena, över Omberg, Ödeshög, Tällekullen, Rök, Skänninge, Fågelsta, tillbaka till målet i Motala. Åldersgräns det år du fyller 15 år.

Ingår i En Svensk Klassiker Halva


Fler utmaningar vid Vättern

Vätternrundan är ingen tävling, så loppet har ingen officiell resultatlista, utan alla tider är individuella. Utöver klassikerloppen i Vätternrundan finns även MTB-Vättern och Minivättern. Tillsammans har loppen cirka 40 000 anmälda deltagare årligen.

Är du redo att anta utmaningen det innebär att cykla något av loppen eller vill du kanske besöka cykelfesten?Historik

Tisdagen den 22 augusti 1964 stegade professorn, motalasonen och idrottsläkaren Sten-Otto Liljedahl in till Bröderna Rydells cykelaffär i Motala. Där träffade han Ewert Rydell och berättade om sina planer på att göra en tur runt Vättern.

Tisdagen den 22 augusti 1964 stegade professorn, motalasonen och idrottsläkaren Sten-Otto Liljedahl in till Bröderna Rydells cykelaffär i Motala.

Två dagar senare gav de sig iväg. Vädret var miserabelt med regn och blåst. Efter 22,5 timmars cykelfärd var de båda dock åter hemma – mycket, mycket trötta. Det blev ytterligare en provrunda den 23 juni 1965 med ytterligare fyra deltagare.

Julen 1965 fick Ewert en uppmaning ifrån Sten-Otto på ett julkort, vilken var att få igång Vätternrundan. Ett halvår senare, år 1966, kördes Vätternrundan för första gången. Vätternrundan ägs idag av Motala Idrottsförening, MAIF.


Kontakta Vätternrundan

Växel: + 46 141 – 22 32 90
Kontakt: info@vatternrundan.se

Webb: www.vatternrundan.se
Facebook: www.facebook.com/vatternrundan
Instagram: www.instagram.com/vatternrundans

Diplom & Medaljer

Visa upp din bedrift genom att beställa klassikerdiplom och medaljer!

Diplom & Medaljer