Diplom & Medaljer

Visa upp din bedrift genom att beställa klassikerdiplom och medaljer!

Diplom & Medaljer

Vasaloppet – I fäders spår för framtida segrar

Vasaloppet är världens äldsta, längsta och största långlopp på skidor och är sedan år 1971 en del av En Svensk Klassiker. Vasaloppet genomförs i landskapet Dalarna med start i Berga by i Sälen och målgång i Mora.

Förutom Vasaloppet, som alltid genomförs första söndagen i mars, arrangeras flera skidlopp med olika distanser under det som kallas Vasaloppets vintervecka. Vill du läsa mer om Vasaloppet se deras hemsida www.vasaloppet.se.


Vasalopp som ingår i En Svensk Klassiker

Vasaloppet 90 km

Vasaloppet är världens största långlopp på skidor. Traditionen är lång och över en miljon skidåkare har kämpat sig fram i Vasaloppsspåren sedan starten 1922. För att klara av utmaningen på 90 km krävs kontinuerlig träning och noggranna förberedelser. Åkstilen är klassisk och naturupplevelsen magisk. I Sverige följs loppet av två miljoner tv-tittare. Åldersgräns 19 år.

Vasaloppet 90 km, ingår i En Svensk Klassiker.


Öppet spår 90 km

Öppet Spår ingår också i En Svensk Klassiker. Loppet går i exakt samma spår och förbi samma kontroller som Vasaloppet. Utmaningen är den samma, liksom naturupplevelsen. Minimiåldern är 17 år.

Öppet Spår söndag, 90 km, ingår i En Svensk Klassiker.
Öppet Spår måndag, 90 km ingår i En Svensk Klassiker.


Nattvasan 90

Nytt lopp från 2020. Historiens största äventyr. Mörkret och tystnaden sluter sig omkring er i samma stund som ni lämnar Berga by. Sedan är det bara stjärnorna och pannlamporna som visar vägen.

Nattvasan 90 km, ingår i En Svensk Klassiker.


Vasaloppet 30 km

Loppet för alla, gammal som ung.

Vasaloppet 30 är loppet för alla. Sedan starten 1997 har Vasaloppet 30 ( f.d. Kortvasan) samlat familjer, vänner, gamla som unga för att ta sig de 30 km från Oxberg till Mora. Utmaningen är överkomlig med bra träning och goda förberedelser. Åkstilen är klassisk och alla från 12 år är välkomna att delta. Ta chansen att uppleva äkta glädje och gemenskap i skidspåret. Åldersgräns 12 år.

Vasaloppet 30 km, ingår i En Svensk Klassiker Tjej och En Svensk Klassiker Korta.


Tjejvasan 30 km

Världens största skidlopp endast för kvinnor.

Loppet är 30 km går från Oxberg till Mora och är endast öppet för kvinnor. En annorlunda upplevelse där eliten står sida vid sida med tjejgänget. Feststämningen är hög och banan kantas av levande musik och roliga aktiviteter. Utmaningen är överkomlig och med bra träning och goda förberedelser ges en upplevelse av glädje, svett och gemenskap i en helt fantastisk kombination. Åldersgräns 17 år.

Tjejvasan, 30 km, ingår i En Svensk Klassiker Tjej och En Svensk Klassiker Korta.


Öppet Spår Måndag 30 km

Loppet för alla, gammal som ung.

Öppet Spår Måndag 30 är loppet för alla. Loppet går i fri stil, vilket gör det möjligt att välja mellan klassisk skidåkning och skejt. Det är tillåtet att ta av sig skidor endast i utförsbackar. Alla från 11 år är välkomna att delta. Ta chansen att uppleva äkta glädje och gemenskap i skidspåret. Åldersgräns 11 år.

Öppet Spår Måndag 30 km, ingår i En Svensk Klassiker Tjej och En Svensk Klassiker Korta.


Nattvasan 30km

Ett äventyr för alla – gammal som ung

Nattvasan 30 startar 19.00 i Oxberg. Stjärnorna och pannlamporna lyser upp vägen som går längs den sista sträckan av Vasaloppet. Här väntar ett äventyr, en resa kantad av marschaller och eldar innan du glider in under den klassiska målportalen i Mora. Åk individuellt eller i par, både klassisk stil och skejt är tillåtet. Alla från 11 år är välkomna att delta. Ta chansen att uppleva äkta glädje och gemenskap i skidspåret

Nattvasan 30 km, ingår i En Svensk Klassiker Tjej och En Svensk Klassiker Korta.


Vasaloppet 45 km

Vasaloppet 45 är för dig som känner att du vill ha en rejäl utmaning och naturupplevelse. Loppet startar i Oxberg och tar en extra sväng i terrängen runt Oxbergssjön innan du ger dig på de avslutande 30 km i de klassiska Vasaloppsspåren som tar dig till målet i Mora. Loppet är 45 km och förhållandevis lättåkt. Tänk ändå på att förbereda dig väl. Åldersgräns 17 år.

Vasaloppet 45 km, ingår i En Svensk Klassiker Halva


Nattvasan 45

Nytt lopp från 2020. Halva sträckan, hela utmaningen. Mörkret och tystnaden sluter sig omkring er i samma stund som ni lämnar starten i Oxberg. Sedan är det bara stjärnorna och pannlamporna som visar vägen.

Nattvasan 45 km, ingår i En Svensk Klassiker Halva


Vasaloppet, inte bara skidlopp!

Utöver vinterveckans skidtävlingar arrangeras även tävlingar i augusti, där du antingen kan cykla Vasaloppssträckan eller springa den. Vinter- och sommarveckan lockar årligen ca 90 000 anmälda deltagare. Även loppen i vinterveckan utvecklas och senaste loppet som släpptes är Nattvasan som har premiär 2017. Det loppet körs i fristil och ingår därför inte i En Svensk Klassiker.


Historik

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. Mer än en miljon människor har åkt Vasaloppen sedan starten 1922. Tävlingen föddes redan år 1521 då Gustav Vasa flydde från den danske kungens soldater. Morasonen Anders Pers skrev den 10:e februari 1922 om skididrott i Westmanlands Läns Tidning och knöt ihop det med Gustav Vasas flykt på skidor.

Söndagen den 19 mars 1922 genomfördes det första Vasaloppet. Totalt skidade 119 personer sträckan och vinnaren kom i mål på 7 timmar 32 minuter och 49 sekunder.

Han uppmanade till stöd för ett långt skidlopp, till minne av Gustav Vasa. Efter en tids debatterande beslöt man att köra ett försökslopp, för att se om det gick att finansiera. Söndagen den 19 mars 1922 genomfördes det första Vasaloppet. Totalt skidade 119 personer sträckan och vinnaren kom i mål på 7 timmar 32 minuter och 49 sekunder.KONTAKTA Vasaloppet

Växel: +46 250 – 392 00
Kontakt: info@vasaloppet.se

Webb: www.vasaloppet.se
Facebook:  www.facebook.com/vasaloppetofficial
Instagram: www.instagram.com/vasaloppet

Diplom & Medaljer

Visa upp din bedrift genom att beställa klassikerdiplom och medaljer!

Diplom & Medaljer