Läraren som gör halvklassikern och skolklassikern

Som lärare på lågstadiet har du chans att påverka eleverna tidigt och förhoppningsvis få dem att göra hälsosamma val i framtiden.

Nina Cronee är läraren som just nu gör Halvklassikern tillsammans med sin man och som i höst ska göra Skolklassikern med sin skolklass, för att sedan i februari ta sats och göra En Svensk Klassiker med start på Vasaloppet 90 km.

Nina är 43 år och i höst firar hon att det var tjugo år sedan hon blev klar lärare. Nina jobbar just nu på Stocksundskolan i Danderyd och kommer tillsammans med sin klass påbörja skolklassikern i höst. Nina har alltid varit hälsomedveten och träning har legat henne varmt om hjärtat. Hon har sedan unga år dansat, gått på gymnastik samt varit gruppinstruktör för spinning och bodypump. Förra året bestämde hon sig därför för att göra Tjejklassikern tillsammans med sitt tjejgäng. När första loppet närmade sig, Tjejvasan i februari, så låg hon hemma och var sjuk. Istället för en dag i fäders spår fick hon följa tjejerna via onlineuppdateringar och tv.

–       Vädret var perfekt den dagen, strålande sol och några minusgrader och de hade en magisk dag. Då var jag ganska knäckt men rätt fort valde jag att höja ribban istället: Halvklassikern. Och när jag en dryg månad senare träffade min man hade jag ju hittat den perfekta partnern. På alla sätt. Det tog dock till veckan innan bröllopet i december för honom att ta i hand på att vi faktiskt skulle göra det, skrattar Nina Cronee.

 

De startade med Halvvasan i februari och började sin klassikerresa i ett regntungt Oxberg men tog sig hela vägen till Mora, och siktar nu in sig på Halvvättern i juni.

–      Vi hade en fantastik dag, vi skrattade och peppade verkligen varandra trots vädret, säger Nina när hon minns tillbaka på skidmomentet.

–      En av anledningarna till att jag har fastnat för klassikern är att det är ett så bra koncept som kräver att du är vältränad men får möjlighet att byta grenar under året. Det är bra för jag blir lätt lite trött på att göra samma sak hela tiden och det behöver man inte vara orolig för med Klassikern. Det gör att jag kommer ut hela året oavsett väder och jag får in träningen i min vardag. Det är vägen, som är mödan värd som Karin Boye säger, fortsätter Nina.

 

Inspirerar eleverna

Nu har Nina också bestämt sig för att göra Skolklassikern tillsammans med sin klass som börjar andra klass till hösten. Skolklassikern är En Svensk Klassikers skolprojekt som syftar till att få barn från förskoleklass till 6:an att röra på sig regelbundet genom att de får testa olika idrotter själva och tillsammans, finna rörelseglädjen och hitta enkla vägar till vardagsmotion. Skolorna som deltar i Skolklassikern ges stöd i idrotterna cykling, simning, löpning och skidåkning. De får också tillfälle att resonera om balansen mellan kost, sömn, rörelse och de positiva inlärningseffekterna som fysisk aktivitet ger. Skolklassikern ska på alla plan vara motiverande och lustfyllt.

–       Jag ser det som en naturlig del att jag som lärare delar med mig av min resa och att jag nu har möjlighet att involvera eleverna känns jättebra. Som lärare på lågstadiet har du chans att påverka eleverna tidigt och förhoppningsvis få dem att göra hälsosamma val i livet. Vi kommer göra skolklassikern både i vanliga lektioner men även tillsammans med idrottslärarna på skolan. Det pedagogiska materialet som finns är bra och funkar även för elever som är lite yngre, avslutar Nina.

 

Vi önskar Nina, hennes man och klass stort lycka till med sina kommande utmaningar!

Här kan ni läsa mer om Nina
http://cooltmedkunskap.se/

Läs mer om Skolklassikern
www.skolklassikern.se