Veteranen Anettes tips inför Vansbrosimningen

Jobba på en bra grundkondition, ha tillit till din simförmåga och skaffa täta riktmärken. Det är Anette Carlssons bästa tips inför Vansbrosimningen. Hon bör veta för hon gör sin 47:e Vansbrosimning i år.

Det började redan som tioåring hemma i simklubben Lore, en halvmil utanför Finspång i Östergötland. Tolvåriga storasystern Catharina fick åka med till Vansbrosimningen, och Anette fick veta att hon också kunde få åka med när hon fyllt tolv. Så fotbollstjejen Anette satte igång och träna vid Lotorpsbadet.

– Vi hade två mycket engagerade ledare som tog med hela traktens ungar känns det som till Vansbrosimningen. Det som verkligen lockade var att vi stannade till och badade i poolen i Gustavsviksbadet i Örebro. Tänk att få bada i en pool! Vi som bara hade simmat i åns bruna vatten innan.

Från 1969 till 2018

Det var 1969. Nu skriver vi 2018 och Anette Carlsson, lärare på gymnasiesärskolan i Finspång, förbereder sig för sin 47:e Vansbrosimning, även denna gång i baddräkt.

– Att de blivit så många lopp beror på att det är ett bra sätt att behålla simförmågan och en bra grundkondition, och för att det är en trevlig folkfest. Jag kommer att fortsätta delta i Vansbrosimningen så länge jag orkar. Jag har inte satt upp någon siffra på antal lopp jag ska genomföra.

– Att det blivit i baddräkt beror helt enkelt på att det inte fanns några våtdräkter när jag började simma. Det blev en vana att simma i baddräkt, och inte våtdräkt.

Varsågod – här kommer Anette Carlssons bästa tips för en lyckad Vansbrosimning:

 

Förberedelser

  • Se till att ha en bra grundkondition.
  • Simträna i öppet vatten före loppet.

 

Genomförande

  • Använd våtdräkt.
  • Lita på din simförmåga.
  • Hitta ett bra tempo och en bra rytm.
  • Lägg dig bakom någon som simmar i samma tempo – alternativt bredvid om du vill prata. Du behöver inte prata hela tiden. Det räcker att utbyta ett ord då och då och säga något positivt som peppar.
  • Ta ut riktmärken 30-40 meter bort. Det kan vara en livboj, en flytbrygga eller en funktionär på en flytbräda eller vid sidan av. Det är extra viktigt när du kommer bakom första kurvan redan efter 200 meter och har öppen sikt långt framåt.
  • Behåll en positiv attityd hela vägen. Sista kilometern in till mål kan det vara trångt och du kan få en knuff av ett ben eller en arm, oavsiktligt. Håll humöret uppe!
  • Spurta inte för tidigt. Det är ungefär 500 meter kvar när du hör speakern. Då är det lätt att börja spurta. Vänta till det är 100 meter kvar, då orkar du hela vägen in i mål och upplevelsen av slutet av loppet blir trevligare.

Efter loppet

  • Drick något varmt, ta en varm dusch och var gärna social och delta i folkfesten – speciellt om du inte varit det under loppet.

Bästa minnet genom alla år?

– Det är två. Det första är när legenden Lassar Stig Eriksson från Lima, som jag lärde känna, och jag satt och åt lunch i tältet efter ett lopp. Han var över åttio år och hade simmat femtio gånger. Jag hade simmat fyrtio gånger. Då satte sig en person som skulle göra sitt första lopp. Han trodde vi skojade när vi berättade hur många gånger vi deltagit i Vansbrosimningen. Det blev ett trevligt samtal där han som skulle simma för första gången fick en del tips. Stig finns tyvärr inte bland oss längre.

– Det andra bästa minnet är simmaren som stannade vid tallen efter två kilometer och lade in snus. Han fick snart sällskap av andra och de blev fotografernas favoritobjekt. Mig lockade det dock aldrig, säger Anette Carlsson som gjort simningen till en familjeangelägenhet.

Förutom hon och storasyster Catharina, började också lillasyster Mathilda att simma – ”vi kände ett ansvar för henne”. Vid 69 års ålder beklagade sig mamma Annalisa för en bekant att hon ”aldrig simmade med flickorna när de var små”. Men bättre sent än aldrig, så döttrarna anmälde sig alla tre – och mamma – till Tjejklassikern.

Utöver Vansbrosimningen har det blivit många Halv-, Tjej- och Kortsim. Vissa år tillsammans med nästa generation, syskonbarnen Mina och Agnes.


Artikeln skriven av Thomas Björn.
Publicerad 2018-05-02