Vasaloppet inför tidstillägg vid nedskräpning

Den Vasaloppsåkare som skräpar ner kommer att bestraffas med 15 minuters tidstillägg. Samtidigt underlättar Vasaloppet för deltagarna att slänga skräpet på rätt ställe – allt för att minska nedskräpningen utmed spåret. Vasaloppet är det första Miljömärkta Eventet som inför tidstillägg.

– Skräpet har ökat under senare år utmed spåret, och som ett led i vårt hållbarhetsarbete vill vi nu att det blir märkbara konsekvenser för den som skräpar ner. Vasaloppsspåret går genom naturreservat och över marker som ägs av 900 olika markägare och naturligtvis ska inte deltagarna skräpa ner, säger Eva-Lena Frick, vd för Vasaloppet.

Blir en deltagare påkommen med att slänga skräp kommer han eller hon att bestraffas med ett tidstillägg på 15 minuter.

Det är enligt svensk lag förbjudet att skräpa ner. Det miljömärkta Vasaloppet har i flera år arbetat för nolltolerans mot nedskräpning utmed spåret och arenan, men deltagarna fortsätter att skräpa ner. Vasaloppet hoppas att tidstillägget i kombination med flera insatser som underlättar för deltagarna att kasta skräpet på rätt ställe ska minska nedskräpningen radikalt.

– Vi tycker att det är bra med krafttag mot nedskräpningen. Det sänder tydliga signaler till deltagarna att det inte är ok att skräpa ner. Samtidigt visar Vasaloppet allvar med sin hållbarhetssatsning genom att vara det första Miljömärkt eventet som inför tidsstraff, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Regeln med tidstillägg gäller på 15 minuter gäller alla deltagare och i samtliga nio lopp under vinterveckan. För att kontrollera att regeln följs kommer Vasaloppet ha personal utrustade med kamera längs spåret. Ett tidstillägg kan medföra att en deltagare flyttas ned ett startled i seedningen inför 2018 års lopp.

– Vi är inte ute efter att sätta dit någon, men vi vill visa att vi menar allvar med vår hållbarhetssatsning, säger Eva-Lena Frick.

För att underlätta kommer Vasaloppet att placera ut sju nya skräpzoner mellan de ordinarie sju kontrollerna och tydliga skyltar och symboler ska visa var du kan slänga ditt skräp.

Vasaloppet är tillsammans med samtliga lopp inom En Svensk Klassiker miljömärkt av Håll Sverige Rent genom Miljömärkt Event, och arbetar aktivt med sitt hållbarhetsarbete. Bland annat återvinner Vasaloppet cirka 15 ton pappersmuggar och arbetar för att få till 100 procent källsortering, men det krävs att deltagarna hjälper till.


Regler för nedskräpning

Regeln med tidstillägg på 15 minuter gäller för alla deltagare och i samtliga tio lopp under vinterveckan och kan till exempel i Vasaloppet innebära att en deltagare flyttas ned ett startled i seedningen inför 2018 års lopp. För att kontrollera att regeln följs kommer Vasaloppet att ha personal utrustade med kamera längs med spåret. Samma taktik som använts för att bevaka att ingen skejtar.

När det gäller elitåkarna förs en särskild dialog med dem där Vasaloppet kräver att varje team själva ansvarar för och plockar upp det skräp som slängs längs med spåret. Något som alla team som Vasaloppet varit i kontakt med ställer sig helt bakom.

– Vi kommer att ha personal på plats i de officiella langningszonerna som både informerar och bevakar att regeln följs. Vi har också varit i kontakt med andra arrangörer, som också vill sprida budskapet om nolltolerans mot nedskräpning i de olika arenorna och förhoppningsvis är det här snart en självklarhet för deltagare i alla större svenska motionsarrangemang, säger Tommy Höglund, Vasaloppets sportchef.

Under Vasaloppets vintervecka 2017 är det tillåtet att slänga skräp på tre olika sätt:

  • I soptunnorna vid Vasaloppskontrollerna
  • I de markerade skräpzonerna mellan varje Vasaloppskontroll
  • Där du som deltagare vet att en ledare eller anhörig plockar upp det som du slänger