Vasaloppet blir Vasaåket

Under förra veckan kom Vasaloppet med nyheten att Vasaloppets vintervecka 2021 blir till Vasaåket under 24 dagar. En lösning som både Folkhälsomyndigheten och andra instanser står bakom. Det blir en lång vintervecka där så många som möjligt får möjligheten att färdas i fäders spår på ett så säkert sätt som möjligt.

Vinterveckan 2021 kommer att bli längre än någonsin med fler dagar och färre åkare på plats samtidigt, allt för att göra Vasaloppsarenan så coronaanpassad som möjligt. Nummerlapp, tidtagning, diplom och medalj ingår medan masstarterna stryks.

Vasaåket 2021 får fyra distanser – 10, 30, 45 och 90 km – som kan genomföras valfri dag från fredag 12 februari till och med söndag 7 mars.  
De 25 000 deltagare som redan är anmälda till ett lopp i Vasaloppets vintervecka 2021 flyttas automatiskt över till Vasaåkets motsvararande dag och distans. Vasaåket kan alltså genomföras samma dag som det lopp som deltagaren var anmäld till – eller valfri dag under Vasaåket-perioden 12 februari till 7 mars.

För dig som gör En Svensk Klassiker, Halva, Tjej eller Korta kommer Vasaåkets lopp att ingå i respektive Klassiker.

Mer som är nytt för 2021 är att startplatserna flyttas – samt att målgången i Vasaåket samt Tjejvasan Elit kommer att vara placerad i höjd med Zornmuseet i Mora där en tillfällig målportal kommer att byggas upp. Vasaloppet Elit får en ny målportal vid Klockstapeln.

Vår mission är att göra Sverige och svenskarna friskare och vi vet att våra lopp är en stor motivation för många att träna. Vi hoppas att ni, precis som vi, ser fram emot färden i fäders spår och fortsätter träna. Att få frisk luft och motion är något som vi alla mår bra av och som behövs extra mycket i tider som dessa.

Ta hand om er, håll avstånd och fortsätt träna.

Med vänliga hälsningar
Michael Thorén
VD
En Svensk Klassiker


En Svensk Klassiker förmedlar endast startplatser till de olika loppen/åken som ingår i En Svensk Klassiker, Tjej, Kort och Halva. Det betyder att de regler och bestämmelser som respektive organisation har gäller även för oss.

Vanliga Frågor och Svar:

Ingår Vasaåket i En Svensk Klassiker?
Alla distanser (utom Vasaåket 10) ingår i En Svensk Klassiker
Vasaåket 30 och Tjejvasan Elit: En Svensk Klassiker Tjej och En Svensk Klassiker Korta.
Vasaåket 45, Vasaåket Natt 45: En Svensk Klassiker Halva
Vasaåket 90, Vasaåket Natt 90 och Vasaloppet Elit: En Svensk Klassiker

Blir Vasaåket registrerat med resultat, placeringar och mellantider?

Ditt startchip registrerar ditt åk och din sluttid på vasaloppet.se, däremot finns det inga placeringar.

Jag är på väg mot en Superklassiker, kan jag räkna in Vasaåket i en Superklassiker?
Ja, då du får ett chip som följer dig utmed hela banan och en sluttid kan du räkna in Vasaåket 90 i en Superklassiker.

Jag har köpt ett Klassikerpaket och vill inte delta i Vasaåket utan vill hellre flytta min startplats till 2022, kan jag få det?

Nej. Vasaåket ersätter skidloppen i vinterveckan 2021 och prestationen registreras med tidtagning och chip.  Önskar du fortsatt att inte delta kan du sälja din startplats, du kan läsa mer här: https://www.vasaloppet.se/lopp/skidlopp/vasaloppet/anmalan/kopa-och-salja-startplats/

Jag har köpt ett Klassikerpaket och vill inte delta i Vasaåket utan vill hellre ha pengarna tillbaka, kan jag få det?

Nej. Vasaåket ersätter skidloppen i vinterveckan 2021 och prestationen registreras med tidtagning och chip. Läs mer om våra köpvillkor här: https://order.ensvenskklassiker.se/Article/71