Vansbrosimningens miljösatsning ger resultat

4,4 ton, så mycket har Vansbrosimningen minskat sitt brännbara avfall från 2017 till 2018.

– Det känns bra, ett kvitto på att vi arbetar på rätt sätt, säger Britta Granberg, marknadskoordinator och hållbarhetsansvarig för Vansbrosimningen.

Årets mat i restaurangtältet åts på komposterbar tallrik och med komposterbara bestick. Foto: Mickan Palmqvist

 

Sedan 2012 har Vansbrosimningen varit ett miljömärkt event enligt Håll Sverige Rent. För att bli ett miljömärkt event krävs det att evenemanget blir godkänt enligt Håll Sverige Rents checklista i sju olika områden. Inför 2018 års evenemang lades extra energi på området avfall och nedskräpning vilket nu gett resultat.

– Vi har minskat det brännbara avfallet från 7,1 ton till 2,7 ton på bara ett år. Mycket är tack vare att vi, tillsammans med Mat vid Siljan, infört komposterbara bestick och tallrikar i restaurangtältet. Det känns bra, ett kvitto på att vi arbetar på rätt sätt, berättar Britta Granberg, marknadskoordinator och hållbarhetsansvarig för Vansbrosimningen.

250kg plast

Förutom det komposterbara engångsmaterialet satsade man även på tydligare märkning av källsorteringskärlen, värdar vid källsorteringen i restaurangtältet som hjälpte besökarna att sortera rätt samt bättre och mer noggrann sortering.

– Tidigare år har till exempel alla pappersmuggar gått i brännbart men i år sorterade vi ut dem som papper. I fjol hade vi inte heller någon särskild sortering av plast, i år har vi sorterat ut 250kg plast, berättar Britta Granberg.

– Vansbrosimningen har lyckats åstadkomma mycket inom flera områden på bara ett år, jag är väldigt imponerad, säger Malin Larsson Salo, projektledare Miljömärkt Event.

Om Vansbrosimningen

Vansbrosimningen genomfördes för första gången år 1950 och är idag Sveriges största öppet vattenevenemang med närmare 15 000 deltagare. Utöver sju lopp i simning ingår även tävlingar i swimrun, triathlon och cykel. Vansbrosimningen är sedan 1971 en del av En Svensk Klassiker.