Välj rätt våtdräkt

Malin Andersson är Country Manager för sportklädesmärket 2XU i Sverige, och vi intervjuade henne inför kommande öppet vatten säsong med fokus på simloppet i En Svensk Klassiker.

2XU ett varumärke som många känner till då det är en komet inom sportkläder och branschen. Deras kläder återfinns på var och varannan idrottare redan, trots att det bara funnits i 10 år. 2XU kommer ursprungligen från Australien och har ett stort fokus på kompression. Kompressionskläder stabiliserar muskulaturen under träning och underlättar musklernas återhämtning under och efter träningen. Genom ett nära samarbete med Universitet i Melbourne utvecklas teknologin bakom plaggen. I Sverige har 2XU funnits i 6 år.

Hjärtat för grundarna ligger på kompression men även med fokus på simning och triathlon. De var triathleter så det har vuxit fram en kombination som funkar bra vid fysisk ansträngning såväl på land som i vatten. 2XU breddar sig och det är inte enbart kompression idag utan har även kläder för cykling och löpning.

Träning och rätt klädsel – är det så viktigt?

Ja det är det, framförallt är det själva upplevelsen som förhöjs genom att ha rätt typ av kläder. Vid rena sportspecifika produkter så är exempelvis skillnaden stor om du cyklar med pad i byxorna eller inte. Även vid val av våtdräkt så är skillnaden stor då du får en bättre flytkraft och det hjälper mot det kalla nordiska vattnet. Har du baddräkt eller badbyxor så fryser du mer presterar troligtvis sämre. Om plaggen nästan inte känns – då har du kommit väldigt långt, du ska inte blir för kall eller för varm. Det finns kompressionskläder som är ganska styva så det gäller att hitta den bästa kombination av stretch och kompressionen för att passformen ska vara den bästa. Sen tror jag också att ha på sig kläder som du gillar och trivs och känner dig snygg i gör att du presenterar bättre, säger Malin.

Vad ska jag välja för Våtdräkt?

Vi har dräkter i alla spann, från 2000 kr – 10 000 kr. Den första frågan vi ställer för att hitta rätt dräkt år våra kunder är; Vilket simsätt använder du? Alla dräkter är inte optimala för att bröstsimma i, vissa dräkter har exempelvis anpassad flytkraft för att ha huvudet nedåt och är en så kallad crawldräkt som är mer anpassad för crawl. Nästa fråga är; Hur mycket har du simmat? Är du nybörjare, medel eller proffs? Om du är en riktigt duktig simmare så kan du spara ganska mycket tid på att välja en bättre dräkt, men är du en medel-bra simmare så optimerar inte den bästa dräkten din simning på samma sätt. Den sista frågan är så klart, hur mycket kommer du simma? Det är avgörande för vilken dräkt vi rekommenderar.

Det är jätteviktigt att den sitter tight men du ska kunna röra dig bra i vattnet, så där måste du prova dig fram ordentligt. Är dräkten för stor kommer det in vatten, är den för tight då kan du inte få ut hela rörelsen på bästa sätt. Du ska även här känna att du knappt har något på dig. I våra bästa dräkter är det en väldig mix av tunn och tjock neopren, säger Malin.

 

Det är en hel vetenskap som Malin beskriver och mycket att tänka på. Men här kommer frågor att tänka på innan du väljer våtdräkt:

 1. 1.     Vilket simsätt använder du?
 2. 2.     Hur mycket har du simmat?
 3. 3.     Hur mycket kommer du simma?

Tre våtdräkter som Malin rekommenderar:

 1. Motionären M:1
  https://www.2xu.se/herr/sports/swim/2xu-m-1-wetsuit-herr-103119-p0000008258
 2. Medel A:1
  https://www.2xu.se/herr/sports/swim/2xu-a-1-active-wetsuit-herr-102977-p0000007974
 3. VM-Triathleten Annies favorit  Propel
  https://www.2xu.se/herr/sports/swim/2xu-propel-wetsuit-herr-103172-p0000008364

 

Har du något mer tips som är bra att ha för att klara av simmomentet?

Tänk på att simma i dräkten vid minst ett par gånger innan du hoppar ner i älven i Vansbro, det är viktigt att veta hur det känns att simma med dräkten på och även undvika skav. Är du ovan att simma med våtdräkt känner du verkligen vilken hjälp du får i flytläget och att du kommer fram enklare än innan.

Andra produkter som är ett måste är simglasögon, det måste du ha för att se bättre när du simmar. Något som även gäller om du simmar bröstsim, det skvätter vatten och det är för att du ska kunna navigera framåt bra när det är mycket folk runt om dig i vattnet. Det hjälper även för solen om det skiner skarpt. Och glöm inte att resa till och från Vansbro i dina kompressionstights för bästa återhämtningen, avslutar Malin.


Malins tre favoriter:

 1. Våtdräkt
  https://www.2xu.se/dam/sports/swim/2xu-propel-wetsuit-dam-103173-p0000008366
 2. Simglasögon
  https://www.2xu.se/dam/sports/swim/2xu-rival-goggle-mirror-unisex-silver-svart-osfa-silver-black-osfa-102172-p0000006361
 3. Badmässa
  https://www.2xu.se/herr/accessories/hats/2xu-silicone-swim-cap-unisex-svart-osfa-black-black-osfa-101128-p0000004283