Välj rätt kläder till Lidingöloppet

Lidingöloppet närmar sig och det är dags för nästa utmaning i En Svensk Klassiker; 10, 15 eller 30 km löpning i terräng. Vi fick en intervju med Malin Andersson som är Country Manager för 2XU. 2XU är partner till En Svensk Klassiker och specialiserat sig på träningskläder som ska optimera prestationen för dig som löpare. Deras specialitet är kompressionskläder som hjälper kroppen att återhämta sig under och efter träningspasset.

2XU är stolta sponsorer till både En Svensk Klassiker och Lidingöloppet, de kommer vara på plats på Lidingö under hela helgen i butiken som byggs upp tillsammans med Team Sportia. Ska du springa ett eller flera av loppen så kommer du även se dem kring banan där de har olika aktiveringar för att peppa dig som löpare till ännu bättre presentation.

Foto: Eddie Granlund / Lidingöloppet

Vad ska du tänka på när du väljer dina löpkläder? Beror det på löpstil och teknik/vana?

Det som är fördelen med löpning överlag är att det är enklare och det som behövs för att springa bra är ganska lika, är du en nybörjare så har du ungefär samma behov som de som springer snabbt. Kompressionsstrumpor och byxor är inte bara för de som springer snabbt, utan det hjälper även dig som är ute under en längre period. En kompressionsstrumpa hjälper till att stabilisera muskeln under passet, vilket betyder att du inte förstör muskeln lika mycket under passet och således behöver du inte lika mycket återhämtning till kommande pass. Många sover i sina kompressionstights eller kompressionsstrumpor för att optimera sin återhämtning efter riktigt hårda pass. De finns specifika plagg som är med recoveryfunktion för att passa ännu bättre, men de vanliga tightsen som du springer i funkar utmärkt för återhämtning också, säger Malin på 2XU

Vad ska en bra träningsgarderob innehålla?

Det är en investering att skaffa en bra träningsgarderob men var inte rädd för att använda dem till annat är just under träningen. Det är snyggt att ha sportkläder även i vardagen och jag tror att du då per automatik får en aktivare vardag. Våra kompressionsstrumpor funkar precis lika bra om du ska stå upp och jobba en hel dag, sitta på ett flyg eller ge dig ut på en rejäl löprunda,  rekommenderar Malin från 2XU.

Just nu är det även trendigt att ha strumpor och korta tights. Du kan lätt bli lite mer svullen när det är varmt, därför passar vi på att rekommendera strumporna i första hand under sommaren.

Vad ska en bra basgarderob innehålla enligt er?

  • Kompressionsstrumpa – just för löpare är det ett fantastiskt plagg, en strumpa eller en Calf sleevs som täcker vaden.
  • Korta tights – nyttja de svenska årstiderna och gå i shorts på sommar och ta på dig tightsen först när det blir kallt och höst. Funkar också extra bra om du kör med kompressionsstrumporna.
  • Långa tights för att kunna variera sig och använda när det är svalare.
  • En överdel i funktionsmaterial.
  • Löparjacka, en ganska tunn vindjacka eftersom löpning är en fysisk aktivitet som kan göras året runt.
  • Keps

Shorts dam | Shorts herr | Keps/Skärm 

Calve gurds

Kompressionsstrumpor Dam | Herr

 

Hur ofta behöver man byta ut kläderna?

Vi garanterar 800 tvättar på våra kompressionsplagg, när du tvättar så ska du inte använda sköljmedel och följa instruktionerna som står tydligt på respektive plagg. Men det kan ju vara trevligt att byta ut ett plagg eller två inför säsongen, för att peppa igång träningen igen. Det är enkelt att matcha med de svarta tightsen, de är en bra bas och sen kan du unna dig en ny överdel i säsongens färg eller design.