Träna med barnen under lovet

I samarbete med Actic har vi satt samman några tips på bra övningar att göra tillsammans med sin barn eller en kompis under påsklovet.

Det är under påsken som vi äter mest godis, då är det än mer viktigt att vi också rör på oss. Tänk på att barn gör som du gör, inte som du säger. Genom att själv träna får du dem att förstå att det är en viktig del i vardagen. Och hur ska man peppa sina barn ännu mer att träna? Träna tillsammans med dem såklart! Det går jättebra även om ni är olika långa och olika stora, du får bara anpassa övningarna. Här nedan finns ett roligt och fartfyllt pass som ni kan köra tillsammans. Det är tillräckligt enkelt och kort för att även ett litet barn ska kunna vara med, han på bilderna är 7 år. Övningarna går jättebra att köra hemma, ute eller på gymmet.

Kör alla övningar i tur och ordning, 10 repetitioner av varje med pulshöjarna mellan. Se till att vila lite när ni behöver, tänk på att det ska vara jobbigt men roligt för er båda. Kör passet ett, två eller tre varv beroende på hur mycket ni orkar och vill.

Övning – Armhävning. Den vuxna ställer sig i armhävningsposition. Barnet kryper under. När barnet är ute på andra sidan går den vuxna ner i en armhävning. Då hoppar barnet över. Du pressar dig tillbaka upp och börjar om.
Foto: Actic

PULSHÖJARE:
30 sekunder höga knän
Foto: Actic

Övning – Armhävning. Barnet ställer sig i armhävningsposition och går ner i en armhävning. Den vuxna hoppar över barnet i sidled antingen när barnet har raka eller böjda armar beroende på hur högt man vill hoppa. Armhävningarna går bra att göra på knä för både vuxna och barn.

PULSHÖJARE:
30 sekunder mountainclimbers. Stå i planka och hopa fram och tillbaka med benen under kroppen.

 

Övning – Situps. Ligg med fötterna mot varandra. Ni kan kroka i dem i varandra om ni vill. Nu gör ni situps samtidigt och ger varandra en high ten (klappar ihop händerna) varje gång ni kommer upp.

 

PULSHÖJARE:
10 upphopp

 

Övning – Benkast
Den vuxna ligger på golvet och har huvudet nära barnets fötter och håller barnet om vristerna. Sträck båda benen rakt upp i luften. Nu får barnet putta ner dina ben rakt ner, eller snett åt sidorna. Du ska hålla emot och lyfta upp fötterna igen. Sedan byter ni plats. Tänk på att inte slänga ner varandras ben för hårt, anpassa efter hur starka ni är. Svanken ska inte lyfta från golvet.

PULSHÖJARE:
30 sekunder skidhopp

Övning – Benböj
Här får man anpassa hur mycket vikt man kan lägga på varandra. Har du ett litet barn är det perfekt att ta honom/henne på ryggen eller som en sengångare på magen och köra benböj. Du som vuxen kan istället för att sitta på ryggen på ditt barn lägga dina händer på axlarna och ge ett lagom hårt motstånd. Eller lägga upp ett ben på ena axeln på barnet.

PULSHÖJARE:
5 burpees, ligg på mage och hoppa upp och klappa händerna ovanför huvudet.