Tips för dig inför Vansbrosimningen

Vansbrosimningen närmar sig med kraftiga armtag – och därmed en invasion av simsugna som ska kasta sig i Vanån för att göra en av sina livs största bedrifter. Här följer några praktiska tips som gör din upplevelse i Vansbro ännu bättre.

40 000 personer från cirka 29 länder runt om i världen väntas under veckan 29 juni-8 juli till Vansbro, varav 15 000 simmar något av de elva loppen. Det innebär att kommunen sexdubblar sin ”folkmängd” under veckan. Det ställer krav på organisation, logistik och tålamod. Något som arrangören har tränat på sedan 1950, då loppet genomfördes för första gången.

Sista-minuten-tips

Här kommer några ”sista-minuten”-tips för att göra ditt besök och din upplevelse bättre – i bokstavsordning så att de blir lätta att följa:

Avprickning: När du blivit avprickad får du inte lämna startfållan.

Badmössa: Den är din nummerlapp och ska placeras på huvudet med startnumret framtill. Om du har en egen eller använder en neoprenhuva ska Vansbrosimningens badmössa bäras utanpå. Om du bryter loppet måste mössan omedelbart överlämnas till funktionärer.

Boende: Kan bokas via Visit Dalarna eller direkt med olika boenden, bland annat Leksand Strand och privat. Allt finns samlat på Vansbrosimningen.se.

Expressbussar: Under Simmarhelgen 6-8 juli kan du ta bussen direkt till simningen med Swebus från Stockholm, Enköping, Västerås och Örebro. Biljetten bokas via Swebus. Det finns reserverade startgrupper för deltagare som åker med Swebus till loppen Vansbrosimningen, Vansbro Halvsim och Vansbro Tjejsim, som tar hänsyn till ankomst- och avgångstider. Om du har anmält dig och har en starttid i en tidigare grupp än de reserverade startgrupperna, kan du med hjälp av bussbiljettens ordernummer byta till en startgrupp för bussresenärer via Mina Sidor.

Klädpåse: Fäst den etikett som ligger i deltagarkuvertet på plastpåsen för överdragskläder. Påsen lämnar du vid anvisad plats vid startplatsen och hämtar bakom duschområdet efter loppet. Observera att Vansbrosimningen inte ansvarar för värdesaker i klädpåsen.

Matbiljett: En måltid inklusive dryck, bröd och salladsbuffé ingår i din deltagaravgift och serveras i tältet för deltagarmat. Ta med matbiljetten som finns i ditt deltagarkuvert.

Målgång: När du passerar mållinjen registreras din tid genom att du lägger handen med tidtagningschipet mot tidtagningsrampen ovanför mållinjen, alltså samma tillvägagångssätt som vid starten. Skulle du missa tidtagningsrampen, tas tiden när du går upp på bryggan.

Omklädning: Det finns begränsat med utrymme för omklädning vid startplatserna, så kom gärna omklädd.

Parkering: Följ trafikvärdarnas anvisningar till parkeringarna. Kör försiktigt och tänk på att vara ute i god tid.

Samåkning: Är du extra miljömedveten åker du tillsammans med andra. På Vansbrosimningen.se finns en länk till en Facebook-grupp där du kan samordna samåkning.

Simning: Anette Carlsson från Finspång gör sin 47:e Vansbrosimning i år. För läsarna av En Svensk Klassikers hemsida delar hon med sig av sina bästa tips för en maximal simningsupplevelse, bland annat ”hitta ett bra tempo och en bra rytm, lägg dig bakom någon som simmar i samma tempo och ta ut riktmärken 30-40 meter bort”. För att ta del av Anettes alla tips, läs intervjun som finns under länken.

Startbevis: Blir tillgängligt på Mina sidor från mitten av juni. Ta med det till Vansbro så går uthämtningen av ditt deltagarkuvert så smidigt som möjligt. Utdelningen av dessa sker vid Tävlingsinformation på arenan. Det innehåller simmössa, dvs din nummerlapp, armband med tidtagningschip, matbiljett och plastpåse för överdragskläder samt en etikett till klädpåsen. Deltagarkuvertet hämtas ut senast en timme före start.

Starten: Var ute i god tid. Det tar cirka 20-30 minuter att gå till starterna. Följ vägvisarna med markeringarna för respektive start: Blått för 3 000 m, grönt för 1 500 m och lila för 1 000 m. Ta med innehållet i deltagarkuvertet. Byt om till simkläder – men inte våtdräkt – innan du går till start. Om du inte använder våtdräkt kan du komplettera med att smörja in oskyddade kroppsdelar med ullfett, vaselin eller liknande.

Starttid: Din tid startar när du placerar handen med tidtagningschipet mot tidtagningsenheten vid utgången från startfållan. Gäller alla utom elitklassen.

Säkerhet: Vansbrosimningen sätter säkerheten högt. Därför finns det säkerhetspersonal på fyra bryggsektioner samt i båtar på stå-upp-brädor utmed banan. Den sista kilometern i Västerdalsälven finns bemanning på en sammanhängande brygga.

Tidtagningsarmband: Fästes på valfri handled innan du går till start. Om du använder våtdräkt, fäst armbandet utanpå dräkten.

Toaletter: Finns vid samtliga startplatser.

Tåg: Vansbro trafikeras inte av tåg för persontrafik. Tåg kan bokas med slutdestination Vansbro, men observera att resan fortsätter med buss från Borlänge station.

Vätska: Undvik överintag av vätska före start. Det finns en vätskebrygga utmed banan med varm och kall dryck. Dryck serveras också i målområdet.

Övrigt: Njut, lär känna nya vänner och ha kul!