Stalltips från världsmästarinnan

Förbered dig väl, cykla i klunga, ät och drick extra såväl inför som under loppet och se till att ta en paus med jämna mellanrum. Det är dubbla världsmästarinnan i linjelopp Susanne Ljungskogs bästa tips inför Vätternrundan.

Tolv år ung ställde Susanne Ljungskog upp i sin första cykeltävling: 5 km i Oskarström, utanför Halmstad. Hon kom tvåa. Väl hemma hos föräldrarna gjorde hon klart: ”Jag ska satsa på cykel – och jag ska bli bäst i världen!” Och det blev hon. 14 år senare, 2002, tog hon VM-guld i linjelopp i belgiska Zolder. För det fick hon Svenska Dagbladets Bragdmedalj.

– En magisk känsla att nå det jag hade haft som mål sedan tolv års ålder, berättar Susanne Ljungskog.

Det blev ett VM-guld till, året efter. 2010 ställde hon tävlingscykeln i garaget. Nu fanns det tid för motionslopp istället. Men inte ensam. Susanne Ljungskog startade det kvinnliga nätverket Team Ljungskog. Cirka 700 kvinnor från Sundsvall i norr till Malmö i söder cyklar, nätverkar och njuter av italiensk mat och god dryck tillsammans. Umgås och mår bra helt, enkelt. 2016 var det dags för Vätternrundan.

– Charmen med Vätternrundan är att den är så lång – även för mig. Efter 20 mil kände jag mig trött.

Den dubbla världsmästarinnan fullföljde förstås. För En Svensk Klassikers hemsidas läsare delar hon frikostigt med sig av sina bästa råd inför och under loppet.

Susannes bästa tips inför Vätternrundan

  1. Förbered dig väl. Cykla minst 100 mil före Vätternrundan.
  2. Använd cykelbyxor, annars får du ont i rumpan.
  3. Ät och drick extra före loppet. Inte för mycket, men tillräckligt. Ladda med helst kolhydrater.
  4. Fyll på med vätska var tionde minut under loppet och ta något att tugga på en gång i halvtimmen.
  5. Ta regelbundna pauser, ungefär var sjunde-åttonde mil.
  6. Cykla i klunga och ligg gärna på rulle. Dels är det betydligt roligare att cykla tillsammans, dels sparar du upp till 40 procent energi av att ligga i vinddraget på någon annan.

Världsmästaruppladdning

Susanne Ljungskogs egen Cykelvecka börjar med Tjejvättern och Halvvättern helgen före huvudloppet. Resten av veckan ser ut som följer:

Måndag: Vila.

Tisdag: Två timmar träning, intervall.

Onsdag: En timme träning, intervall.

Torsdag-fredag: Vila.

lördag: Står hon på startlinjen med ett hundratal kvinnor i nätverket Team Ljungskog, fördelade på sex klungor.

– Killarna har frågat varför de inte får vara med i nätverket, vi verkar ha så roligt. Nu får de det – som hang arounds – så det är ett antal killar som är med och cyklar också. Vi ser fram emot en folkfest i år igen!

Thomas Björn