Skolan där ökad rörelse bär frukt

400 kilo frukt till 350 elever. Måndagen den 23 april förvandlades skolgården på Korpadalsskolan i Asarum, Karlshamn, till ett frukthav när klass 3A fick ta emot pris från En Svensk Klassiker och ICA inom ramen för Skolklassikern.

Skolklassikern är ett projekt skapat på initiativ av En Svensk Klassiker, det vill säga Vasaloppet, Engelbrektsloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet, samt dess partners. Tanken med Skolklassikern är att stimulera barn och ungdomar till lustfylld rörelse och en hälsosam livsstil.

400 kilo frukt till 350 elever. Måndagen den 23 april förvandlades skolgården på Korpadalsskolan i Asarum, Karlshamn, till ett frukthav när klass 3A fick ta emot pris från En Svensk Klassiker och ICA inom ramen för Skolklassikern.

Rörelse och kost

I Skolklassikern anordnar projektets partners olika pristävlingar. ICA Sverige AB anordnade för en tid sedan pristävlingen ”Roligare frukt och grönt”.

Landets skolklasser uppmanades att plocka fram sin lekfulla och kreativa sida, låta fantasin flöda och skära maten i roliga former samt dekorera med färgglada grönsaker. Vem gör den roligaste smörgåsen? Vem kan med hjälp av tandpetare och frukt göra ett frukt- och grönt konstverk och göra en liten vernissage? Eller varför inte göra ett fantasifullt porträtt på fruktbrickan innan ni äter upp frukten?

Vinnare blev klass 3A på Korpadalsskolan i Karlshamn som innehåller förskola, lågstadium och mellanstadium. Klassläraren Madeleine Söderberg sken som en sol mot den gråmulna aprilhimlen där hon stod bland sina elever på skolgården, i väntan på prisutdelning från företrädare för den lokala ICA Kvantum-butiken och organisationen En Svensk Klassiker. Men först skulle en av förskoleklasserna genomföra ett pass pulsträning med skolans övriga klasser:

– Skolklassikern är ett mycket roligt projekt. Eleverna älskar att röra på sig och det är så bra att vi på ett naturligt sätt får in såväl kost som andra viktiga delar för en hälsosam livsstil, säger Madeleine Söderberg.

Roligt tillsammans

I Skolklassikern får eleverna prova på skidor, cykling, simning och löpning samt alternativa former som exempelvis skridskor. Alla elever hittar sin favorit. Här är några röster från klassen:

– Simningen har varit roligast. Sedan var det väldigt roligt att göra konstverk av frukt och grönt. Jag ska nog göra det när jag kommer hem idag innan jag äter det.

 

– Det är kul att röra sig tillsammans.

Rektor Annica Clarin säger stolt:

– Skolklassikern ligger helt rätt i tiden och i vår skolas profil. Nästa år tror jag att alla klasser kommer att delta. Barn och ungdomar behöver röra på sig mer. Vi märker också att rörelse ger bättre skolresultat samt att aktiva raster gör att barnen tränar även på sina sociala färdigheter och lär sig att umgås med varandra.

Annica Clarin är tacksam för En Svensk Klassikers initiativ Skolklassikern.

– Det är bra med samarbetspartners utanför skolan som kommer in och tillför saker i vår verksamhet. Det blir mer på riktigt!

 

Jobba med helheten!

Korpadalsskolans rektors råd till andra rektorer runt om i landet, som inte kommit igång med rörelse utöver idrottslektionerna ännu, är följande:

– Jobba med helheten – att skapa rörelse i alla klasser – så får ni både bättre inlärning och bättre skolresultat!


Artikeln är skriven av Thomas Björn och Henrik Magnusson Lindgren

2018-04-27