Sista-minuten-tips från löparcoachen

Lidingöloppet-helgen 28-29 september närmar sig med stormsteg. Här får du sista-minuten-tips från coachen Johanna Bäcklund, Runacademy.

Johanna Bäcklunds meritlista är lång som en inhandlingslista för en barnfamilj inför månadens storköp på ICA: Andra plats i Lidingöloppet 2012 och silver i finska mästerskapen halvmaraton samma år, seger i Kungsholmenrunt, Premiärmilen och Milspåret samt tvåa i Lidingöloppet 2014, femma på SM i Stockholm Marathon 2015, brons i SM halvmaraton 2017 och silver 2018 samt fjärde plats på SM 10 000 meter banlöpning 2018.

Första Lidingöloppet

Sitt första Lidingölopp sprang hon 2010 efter att ha fått en startplats i julklapp av sin man.

– Jag hade bara sprungit ett år, gjorde milen under fyrtio minuter på våren men seedade mig inte vilket gjorde att jag kom i en grupp där det gick ganska långsamt i början. Det började med att jag ramlade omkull när vi sprang in i den trånga passagen till grusvägarna efter fältet där starten går. Då tänkte jag: ”Vilket skitlopp – aldrig mer!” Jag var frustrerad och lade en hel del energi på att springa upp och ned i diket för att springa om. Men det blev bättre och mindre trångt ju längre loppet pågick. Jag sprang i mål på 2,09 och upplevelsen var härlig, så det blev fler lopp, berättar Johanna Bäcklund.

Fyra stycken närmare bestämt. Här delar Johanna Bäcklund med sig av sina bästa tips för ett upplevelserikt TCS Lidingöloppet.

8 bästa tipsen inför ditt Lidingölopp

  1. Skicka in din meritlista och se till att hamna i rätt seedningsgrupp. Du kan också delta i något av seedningsloppen för TCS Lidingöloppet.
  2. Gradera dig i seedningsgruppen så att du inte står för långt fram eller för långt bak, det vill säga springer för långsamt för att stå långt fram eller för snabbt för att stå långt bak.
  3. Stressa inte i början. Det kommer att bli möjligheter att springa om.
  4. Oberoende om du deltar i Klassikern eller Halvklassikern, spar på krafterna. Du kommer att behöva dem mot slutet, inte minst i Abborrbacken och Karinbacken.
  5. Om/när du får svackor, böj bara ned huvudet och fortsätt.
  6. När Bosöbackarna kommer, mellan 15 och 20 km av loppet, håll igen uppför och spring ut nedför. Våga luta dig framåt, håll balansen och tryck ifrån är den rätta tekniken. Läs mer på Runacademy.se för fler tekniktips i din löpning.
  7. Fyll på vätska vid vätskestationerna och komplettera eventuellt med eget gel. Ta gärna reda på vad det är för energidryck som serveras, så att inte magen reagerar.
  8. Njut av upplevelsen – och kom förberedd. Det kan bli plågsamt om du kommer oförberedd. Även om du klarar av att springa loppet så kan det komma att kosta efteråt i form av onödiga skador.

Med anledning av den sista punkten delar Johanna Bäcklund med sig av några tips till den som är väl förberedd – och den som fortfarande är oförberedd:

Väl förberedd:

Träna 2-3 pass i veckan med fokus på backträning och intervall i terräng så att du får den rätta Lidingöloppet-känslan.

Oförberedd:

Träna två pass i veckan fram till loppet. Spring inte för fort. Under loppet – gå i uppförsbackarna och ha som mål att springa resten av sträckan.

Vad är Runacademy?

Runacademy startade 2013 av tidigare elitlöparen Petra Kindlund. 7 000-8 000 personer passerar varje år genom Runacademys verksamhet i form av löpargrupper, träning på distans, träningsresor och träning för medarbetare på företag. Löpargrupper finns på 49 orter i Sverige.

– Intresset för Runacademy ökar därför att människor har ont om tid och inte alltid vill ta sig till gymmet, klä om och träna. Det är mer tidseffektivt att ta på sig löpaskrona och ge sig ut och springa – gärna ihop med andra i några av våra löpargrupper.

– Trenden för några år sedan var halvmaraton och maraton. Nu är det träningsresor till Chamonix, Davos och Madeira som växer mest. Människor vill ha en upplevelse i samband med sin träning.

En upplevelse som mycket väl kan börja på Lidingö 28-29 september.


Fakta

Namn: Johanna Bäcklund

Företag: Runacademy

Uppgift: Löparchoach

Bakgrund: Utbildad idrotts- och hälsolärare som har arbetat som idrottslärare under sex år. Anställd på Runacademy sedan 2015.

Personliga rekord på olika distanser: 3 000 m (10,04), 5 000 m (17,25), 10 000 meter bana (35,12), 10 km landsväg (34,50), halvmaraton (1,16,52), maraton (2,51,17), TCS Lidingöloppet (2,01,11).


Artikeln är skriven av Thomas Björn, Idrottens Kraft, på uppdrag av En Svensk Klassiker.