Rosa Bandet-loppet målgång för Aanas utmaning

Fram till 14 års ålder var Aana Edmondson en aktiv skidåkare i Tärna IK Fjällvinden, både på längden och utför. Då drabbades hon av cancer. Nu kämpar hon för att komma tillbaka med hjälp av bland annat Tjejklassikern – och går i mål med sin utmaning i och med TCS Lidingöloppets Rosa Bandet-loppet.

År 2014 fick Anna Edmondson i Tärnaby beskedet att hon hade en aggressiv form av binjurebarkcancer och var tvungen att gå igenom cellgiftsbehandling. I september 2016 var hon färdigbehandlad – dock med kraftiga biverkningar.

– Jag hade fått så kallad knäinfarkt som gjorde att jag behövde använda kryckor i ett år. Jag hade svårt att träna under den tiden, berättar Aana Edmondson som fick mycket tid att tänka på sjukhuset under behandlingarna:

– Jag upptäckte hur viktig Barncancerfonden är för både för att underlätta dagarna på sjukhuset och framtida cancerforskning. Jag ville ge tillbaka något och startade en Facebook-sida som jag kallar UtmanaAana, där jag antar utmaningar samtidigt som jag samlar in pengar till Barncancerfonden.

Hittills har Aana samlat in 25 000 kronor

Nu har hon bytt fokus på insamlingen till Ung Cancer.

– Jag vet av egen erfarenhet att det är en svår tid efter avslutad behandling. Det är tufft att komma tillbaka till en fungerande vardag. Jag har deltagit i några sammankomster och det har gett mig stor förståelse, så nu samlar jag in pengar till Ung Cancers verksamhet, förklarar Aana vars egen utmaning blev att genomföra Tjejklassikern.

– Tjejvasan gick bra för att jag är van att åka längdskidor, Tjejvättern var skitjobbig för att jag hade tränat för lite och dessutom missbedömd avståndet, och Vansbro Tjejsim var riktigt kul för det hade jag genomfört förra året och visste hur det är, berättar Aana Edmondson och fortsätter.

– Gemensamt för alla lopp är stämningen. Den är fantastisk med alla människor som peppar och hejar på. Det är en folkfest på alla ställen!

I TCS Lidingöloppet 28-30 september gör hon sin sista gren i Tjejklassikern, löpning 10 km i Rosa Bandet-loppet som samlade in 530 000 kronor till Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj i samband med förra årets lopp. Hälften kom från startavgifter som organisationen Lidingöloppet skänker och hälften från gåvor från de cirka 100 000 besökarna på Lidingö under helgen, varav cirka 40 000 deltar i något av loppen.

– Jag har fortfarande knäproblem och siktar på att gå fort istället för att springa, säger Aana Edmondson om den sista utmaningen i Tjejklassikern.

Hennes slutord till speciellt unga som drabbas av cancer är:

– Kämpa på, även när det känns skitjobbigt. Ta hjälp och prata med släkt och vänner. Och så har du alltid Ung Cancer om du behöver stöd utifrån.

 

Artikel är skriven av Thomas Björn, Idrottens Kraft, på uppdrag av En Svensk Klassiker