Östersund värmer upp med ICA-klassikern

Den 15 februari möter Östersunds FK Arsenal i Europa Leagues 16-delsfinal på Jämtkraft Arena. Laget laddar genom att utmana sina supportrar på ICA-klassikern, En Svensk Klassiker på hemmaplan.

För att kraftsamla hela regionen inför Arsenal-matchen uppmanar ÖFK nu även sina supportrar att skida tillsammans med klubben. I en ”en för alla, alla för en”-anda vill klubben utmana hela Östersund att bygga upp konditionen inför stormötet. Skidåkningen ingår som en av fyra delgrenar i ICA-klassikern och är en snällare variant av En Svensk Klassiker, som kan göras i egen takt på hemmaplan under 2-3 månader per delmoment (Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet).

 

Alla vinnare

Östersunds FK har som mål att vara en bidragande faktor till att förbättra den svenska folkhälsan och börjar med sina supportrar i Östersund.

– Om vi kan inspirera våra fans att röra på sig mer i vardagen vinner vi alla på det: Samhället och klubben. Jag kan ju inte sticka under stol med att Östersund FK vill ha friska och pigga fans på läktarna som orkar heja fram laget under 90 minuter, säger Daniel Kindberg, ordförande i ÖFK.
Klubben har också tagit in den flerfaldige OS-guldmedaljören Anders Södergren som coach under längdskidträningen.

– Det är otroligt kul att få vara en liten del i klubbens förberedelser inför matchen mot Arsenal. Dessutom brinner både jag och klubben starkt för att få alla supportrar att röra lite mer på sig, där ICA-klassikern är snäll nog att alla kan vara med, men ändå få sig en ordentlig utmaning, säger Anders Södergren.

Kallt välkomna!

Aly Keita, målvakt i Östersunds FK, ser fram emot utmaningen:

– Vi är många som inte åkt längdskidor alls tidigare och tycker det ska bli jäkligt kul. Vi vill visa Arsenal-killarna hur man spelar fotboll i Jämtland. Kallt välkomna, Arsenal!
Klubben startar under kommande vecka träningsgruppen ”Vi som backar Östersunds FK hela vägen” på www.icaklassikern.se.
Målet är att få supportrar och klubbprofiler att skida Vasaloppets 90 kilometrar under januari och februari – där alla kan göra det i sitt eget tempo och på platser som passar vardagen.

– 90 kilometer, en kilometer för varje matchminut. När laget kliver ut på fotbollsplan med vetskapen att supportrarna på läktaren bidragit med det, så är jag övertygad att det skapar en mäktig känsla som Arsenal kommer att påverkas av, förklarar Daniel Kindberg, ordförande i ÖFK.

Imponerad av satsningen

PG Jönsson, projektledare för ICA-klassikern på organisationen En Svensk Klassiker, är mäkta imponerad över Östersunds FK:s nya grepp:

– Det är precis så här som vi vill att det ska fungera. Bra för klubben, bra för fansen och deltagarna, bra för samarbetet med lokala butiken – i det här fallet ICA Maxi Stormarknad – och bra för regionen. Att deltagarna för sin anmälningsavgift på 50 kronor får rabatter till ett sammanlagt värde av 2 500 kronor blir ju bara en bonus.

Östersunds FK är den första svenska fotbollsförening att utmana sina supportrar i initiativet. Nu återstår att se om föreningen får fler efterföljare.

Artikeln skriven av
Thomas Björn