Ny rekordtid i En Svensk Klassiker

I samband med årets Lidingöloppet fick vi ett nytt rekord i En Svensk Klassiker. När Kristalina Smårs från Nora korsade mållinjen slog hon tidigare Annie Thorén rekordtid från 2018 och kan därmed titulera sig som ny rekordhållerska i En Svensk Klassiker. Totaltiden blev 16 timmar, 2 minuter och 18 sekunder. Kristalina har genomfört en riktig bragd där hon gått från att vara nybörjare på klassikergrenarna till att slå rekordet på bara tre år. Läs och inspireras av vår intervju med henne här nedan.

Kristalina Smårs ny rekordhållerska i En Svensk Klassiker . Ålder: 27 år. Bor: Delar tiden mellan Belgien och Nora

 

Grattis till din rekordtid i En Svensk Klassiker 16:02:18
Tack så mycket, det känns så roligt. Det är några som man träffar på som grattar en lite då och då fortfarande och jag har fått göra en del intervjuer vilket har varit kul.

Hur många klassiker har du gjort?
3 stycken klassiker – 2017, 2018, 2019

Beskriv din rekordklassiker, hur gick tankarna inför och efter loppen?
Jag är väldigt nöjd med alla resultat, jag hade i bakhuvudet sen mina tidigare klassikerlopp att det kunde vara kul att satsa på rekordet en gång. När sedan Vasaloppet gick oväntat bra, så kände jag att det fanns en möjlighet. När de blev dags för Vätternrundan gällde det att få till en otroligt bra cykling och det lyckades jag med tack vare Team Mustasch. Det var det tuffaste loppet i år och jag var så nöjd när jag cyklade över mållinjen. Det var speciellt eftersom det hade känts som en omöjliguppgift under en stor del av loppet. Vansbrosimningen däremot det är ganska kort i förhållande till de övriga loppen och jag simmade snabbare än förra året så det var roligt, jag känner att jag förbättrat min teknik mycket.  När vi kom till löpningen och Lidingöloppet så kände jag mig rätt säker, jag var i bra form och jag lyckades förbättra min löptid även där. Så totalt sett så slog jag rekordet med större marginal än jag tänkt mig.

Vilket lopp är du mest nöjd över?
Vätternrundan är jag mest nöjd med för det kändes mest omöjligt, men samtidigt så är jag väldigt nöjd med alla lopp. Lidingöloppet genomförde jag bäst, men också Vasaloppet. Jag har svårt att välja! Men om jag måste välja så säger jag Lidingöloppet.

Berätta gärna om din träningsbakgrund, hur har den sett ut?
Jag växte upp med att spela fotboll och volleyboll, höll mest i gång bara för att det var roligt. På universitet körde jag ett träningsprogram med några kompisar i 3-månader, HIIT-träning och då fattade jag tycke för att köra på lite hårdare. Så hösten 2014 började jag leta efter något att hålla igång med under hela året, då började jag med rodd. En konditionstränande idrott och du får vara ute mycket. Så det höll jag på med i några år. 2017, då kom jag att tänka på att göra En Svensk Klassiker. Jag hade åkt skidor någon gång tidigare i skogen hemma, men hade egentligen inte tränat någon av grenarna aktivt. 2017 fick jag med mig en kompis och då gick det ganska bra och var roligt. Jag lyckades faktiskt med en Superklassiker på ca 21,5 timme och tänkte att i och med att det är första året och jag inte hade tränat på det här sättet innan så fanns det förbättringspotential. 2018 ville jag under 20 timmar, men jag fick inte till skidorna så bra. Därför tänkte jag att jag ville ge det ett nytt försök till 2019.

Jag har förbättrat mig mycket varje år, varje lopp och varje gren, vilket är väldigt motiverande. 2017 simmade jag bröstsim hela vägen på 1,15 timmar, 2018 lyckades jag crawla hela vägen drygt över timmen, 2019 lyckades jag slipa tekniken och hamnade på 52 minuter.

Nu tränar jag mycket Triathlon, något som jag hittat i och med klassikern. Cyklingen är det jag har fattat mest tycke för. Men jag vill träna för Vasaloppet i vinter också

Hur har du lagt upp träningen inför ditt rekord år?
2017 – Jag var mest nervös inför löpningen då jag hade ett knä som spökade, så när jag började träna inför Vasaloppet så tränade jag även löpning hela tiden.

2018 – då gjorde jag även en IronMan full distans. Så efter Vasaloppet tränade jag Triathlon hela året och la mer tid på träningen under hela 2018, totalt tränade jag mellan 10 – 15 timmar i  veckan hela sommarhalvåret. Något som gav mig en starkare grund till 2019.

2019 – tränade jag extra mycket stakmaskin. Jag hade även en coach som hjälpte mig med pass något som jag inte har använt mig av innan. Det hjälpte till att göra träningen mer strukturerad och fokuserad och gjorde att jag kunde träna mer.

Kommer du göra en Klassiker igen?
Jag brukar ta det lite lugnt såhär på hösten och ta ett lopp i taget, och innan man vet av det så är jag anmäld till alla loppen igen. Jag tycker det är väldigt roligt.

Vad skulle de ge för rekommendation till de som funderar på att göra sin första En Svensk Klassiker?
– Det svaret är enkelt; Våga! Det är många som funderar på det, och som tänker att man vill göra det någon gång. Till er vill jag säga; det är bara att våga. Det känns läskigt innan man gör det, men det är något av det roligaste jag gjort. Det är alla sorters människor som kör, i alla åldrar och med olika träningsbakgrund.

Det är många som gör en klassiker och avslutar med att de inser att de kan så mycket mer än tror. Det är väldigt självförtroendebyggande. Jag var också nervös inför 9 mil första gången, man kan verkligen mer än vad man tror.

Vart kan man följa dig på sociala medier?
– Då är det bäst på Instagram: @Kristalina.smars

Kristalina Smårs tre klassiker

2017

 • TCS Lidingöloppet 30, 2017, 02:45:56
 • Öppen Älv, 2017, 01:12:25
 • Vätternrundan, 2017, 09:35:25
 • Öppet Spår Måndag, 2017, 07:56:52

  2018

 • TCS Lidingöloppet 30, 2018, 02:29:54
 • Öppen Älv , 2018, 01:01:46
 • Vätternrundan, 2018, 08:41:40
 • Öppet Spår Måndag , 2018, 08:17:30
 • Engelbrektsloppet, 2018, 05:04:19

  2019

 • TCS Lidingöloppet 30, 2019, 02:17:56
 • Öppen Älv , 2019, 00:52:10
 • Vätternrundan 300 km, 2019, 06:54:19
 • Öppet Spår Söndag, 2019, 05:57:53