Musses bästa tips inför Lidingöloppet

Håll en jämn fart, njut av publiken och naturen och påminn dig själv om att smärta och trötthet går över – här kommer bästa Lidingöpeppen!

Det är bara några veckor kvar till sensommarens stora löparfest, årets upplaga av TCS Lidingöloppet. Vi passade på att prata Lidingölopp med meriterade löparen Mustafa ”Musse” Mohamed och fick en hel del fina tips som kan vara bra att ha med sig inför tre vackra mil med utmanande backar.

Musse berättar han att han har haft en fin sommar med mycket löpning och träning kombinerat med semester med familjen. Just nu ligger träningsfokuset på att sätta personbästa på Berlin Maraton. Därför kommer han inte själv att springa TSC Lidingöloppet i år men med flera Lidingölopp på sin långa meritlista vet Musse vad man ska tänka på.
Tjusningen med Lidingöloppet enligt Musse är att det är ett häftigt lopp, dels för att det är ett långt lopp som går på en tuff och kuperad bana men även för att är ett väldigt vackert lopp. Att det till stor del går på elljusspår gör att det är ett skonsammare lopp än de flesta andra som går på asfalt och grus – men det är ändå en utmaning, inte minst med alla backar mot slutet.

Mustafa ”Musse” Mohamed har flera Lidingölopp på sin långa meritlista vet vad man ska tänka på. Foto: 2XU

Hur skulle du lägga upp ett typiskt träningspass inför Lidingöloppet?

Blanda gärna och spring tre olika pass i veckan. Långpasset där du successivt ökat längden under din träningsperiod är ditt nyckelpass. Variera genom att blanda in ett pass med mer fart, gärna intervaller och så är det viktigt att springa ett pass i kuperad terräng för att vänja sig vid backarna.

Vad har du för tips till den som springer sitt första Lidingölopp?

Har man inte ett tidsmål, utan bara siktar på att ta sig runt och få en bra upplevelse ska man spara så mycket på sina krafter som möjligt. Man kan kanske till och med gå i backarna – det är inte säkert att det går fortare att försöka springa. Ta det lugnt och njut av naturen och publiken så glömmer du tröttheten.

Och till den som vill förbättra sin tid, vad har du för knep?

Har man en tid man siktar på kan man räkna ut vilken fart man ska hålla per kilometer och försöka hålla sig till den och spring inte för fort i början. Att hålla en jämn fart är bättre än att försöka skapa marginal att ha råd att tappa tid. Försök peppa dig själv i början och spara på energi och krafter. Kom ihåg att smärtan är tillfällig, den går över när man kommer i mål. Tänk dig en trötthetsskala där du bedömer din trötthet från ett till tio för att veta hur trött du är så att du behåller din marginal. Du kan också dela upp loppet i tre eller fyra mentala delar och ta en del i taget. Du kan tillexempel börja med en första del där du satsar på att slappna av och hitta flytet i början, jobbar med att spara energi och hushålla med krafterna. Sedan kommer del två där du fightas mot tröttheten och till sist del tre där du testas på riktigt.

Hur kan man tänka om det känns tungt under loppet?

Peppa dig själv genom att påminna dig om att det är roligt och självvalt och att trötthet och smärta går över efteråt och att göra det du kan är bra.

Hur ska man klä sig inför loppet?

Anpassa klädseln efter vädret och tänk på att det är ett långt lopp och du vill inte vara för varm för då förlorar du vätska. Det är bra att känna en aning för kallt klädd innan man startar, då kommer du vara lagom varm när kroppen får upp värmen. Kompressionsstrumpor före, under och efter loppet för att minimera trötthet och stelhet. Är man osäker kan man ha plagg som är lätta att plocka av sig under loppet och du kanske kan ha någon som står i publiken och tar emot dem. Prova kläder och skor innan, ta inte fram sprillans nya och testa första gången på loppet.

Har du något annat råd du vill skicka med till dem som ska springa Lidingöloppet i år?

Ja, tänk på att planera hur tävlingsdagen ska se ut. Vilken tid man ska äta frukost och att man ska äta som vanligt, planera hur du ska ta dig in för att hämta nummerlappen och undvika att bli stressad i sista sekund. Ha marginal och var ute i god tid med allt från parkering till logistik.

En sista fråga, vad är det som är så härligt med löpning?

Jag älskar det jag håller på med, det är därför jag hållt på så länge. Jag gillar att komma ut och röra på mig i naturen men även de tuffa passen som gör ont och som man bilo trött av. Min drivkraft är att utvecklas och jag gillar löpmomentet.

Använd kompression inför, under och efter loppet.

Lång resväg till Stockholm? Använd kompressionstights för att att ge dina ben en optimal uppladdning och för att förebygga trötthetskänslan som kan uppstå efter en lång bilresa. Under loppet är kompressionskläder som tights eller strumpor dels väldigt bekvämt att springa i och dels bidrar kompressionen till att du kan optimera din prestation och minska trötthetskänslan i musklerna samtidigt som det verkar skadeförebyggande. Efter genomfört lopp hjälper kompressionstights till att minska trötthetskänslan i benen och påskynda återhämtningen.
Vill du följa Musse kan du göra det på instagram  (www.instagram.com/mustafamohamed79)

Intervjun är gjort av En Svensk Klassikers partner 2XU.