Möt Ivan och Lennart som gjort 40 klassiker

Ivan Linder och Lennart Johansson har gjort 40 Klassiker.

I samband med Lidingöloppet 2016  blev de första 40-årsklassikerna någonsin klara genom Ivan Linder, Uppsala och Lennart Johansson, Mariestad.

– Det går nästan inte att fatta, säger Ivan Linder. Inför 2016 års upplaga av Lidingöloppet var Ivan i fin form. Annat var det 1971, samma år som de allra första Klassikerna fick sina diplom, när Ivan bestämde sig för att sluta röka. Han var då storrökare med en konsumtion på mellan 20 och 30 cigaretter per dag.
– När jag slutade gick jag också upp i vikt, och det ville jag inte, så jag köpte en cykel och började cykla lite motionslopp. Det var roligt, så det blev en racercykel och Vätternrundan första gången 1974, berättar Ivan.

Nu kan han summera bland annat 42 Vätternrundor och efter Lidingöloppet hela 40 genomförda Klassiker.
– Men jag är ingen tävlingsmänniska utan gillar mer känslan att fullfölja loppen. Jag har lätt för löpningen och cyklingen är en favorit, säger Ivan.

Framför allt är det gemenskapen kring klassikerloppen som Ivan gillar. Och det håller Lennart Johansson också med om:

– Det är absolut en social grej kring loppen, och för mig också mycket en livsstil, säger han.

Lennart deltog bland annat i ett lokalt 1500- meterslopp som uppladdning inför Lidingöloppet. Favoritgrenen är annars skidåkningen, något som för en Mariestadsbo ofta får ske på konstsnö på hemorten.
– Simningen har jag också lätt för, berättar Lennart.

Att stå inför att ha genomfört sin 40:e Klassiker tycker han är ganska häftigt.

– Det har egentligen bara rullat på under åren, både med klassikerloppen och med andra motionslopp – det är först nu som det börjar kännas som något extra att ha gjort Klassikern så många gånger, konstaterar Lennart.

– Nu när jag uppnått pensionsåldern har jag ju också tid att träna mer på dagtid, vilket jag uppskattar, säger han.
– Att springa Lidingöloppet igen känns egentligen bara inspirerande!