Mångfaldiga Babben snart i mål i egen Klassiker

Skådespelerska, sångerska, låtskrivare, programledare, manusförfattare, regissör, stå-upp-komiker, föreläsare – och numera också med bra ”koncentrationskondition”. Det tackar Barbro Babben Larsson bland annat ICA-Klassikern för, som hon går i mål med i samband med Lidingöloppet.

Babben Larssons CV är lång som en gotländsk sommarnatt: Föreläsare inom hälsa, vardagspsykologi och stress. Låtskrivare åt både sig själv och andra, bland andra Lill-Babs, Kicki-Bettan-Lotta och Lena PH. Jazzsångerska och gäst hos många av våra storband – med uppskattat mellansnack. Programledare, bland annat egna talkshowen Stjärnor hos Babben och Bäst i test i SVT samt ofta i vinnande laget i omåttligt populära Parlamentet.  Skådespelare med ett förflutet på bland annat Länsteatern i Visby och Folkteatern i Gävleborg – och under hösten kriminalkommissarie i inspelningen av Inre Cirkeln som bygger på Per Schlingmanns roman med samma namn och handlar om ett mord under Almedalsveckan. Sändning på Viaplay och Viafree i vår. Det är tur att Världens Mest Kända Gotländska har bra kondition!

 

Första men inte sista

Det kan hon tacka bland annat ICA-Klassikern för: Att under ett antal veckor parallellt med Klassiker-loppen göra sin egen Klassiker på hemmaplan.  I och med Lidingöloppet 29-30 september går hon i mål.

– Det är min första, men absolut inte sista ICA-Klassiker. Upplägget är bra eftersom det skapar kontinuitet för träningen över hela året. Det passar mig, förklarar Babben Larsson som sett en utmaning i varje delgren.

– Jag är gotlänning och kan inte åka skidor, så jag fick gå Vasaloppet med stavar. Jag var på turné under tiden vi gjorde Vasaloppet i ICA-Klassikern och jag bokade hotell utifrån de som hade stavar att låna ut. Jag minns speciellt en gång när vi var i Skövde. Det var snöstorm ute, men jag klädde på mig, knäppte fast Runkeepern, tog stavarna och gick fram och tillbaka i en allé. Det hade jag aldrig gjort om det inte vore för ICA-Klassikern.

Nära cykla in i väggen

Cyklingen har varit den trevligaste upplevelsen – som också gett mersmak.

– Tack var det fina vädret har det varit ett rent nöje att cykla i sommar. Jag har avslutat dagen med en mils runda ute på landet, utanför Enköping. Fast en gång höll det på att sluta illa. Jag glömde vattenflaskan, cyklade fortare och fortare till jag kände att jag var på väg in i väggen. Jag cyklade på tvåans växel hem, skar upp ett par stora vattenmeloner, saltade dem och glufsade i mig.

– Nu ska jag och en kompis anmäla oss till ett lopp på Gotland nästa sommar, cirka tre och en halv mil långt. Jag cyklar på min damcykel med sju växlar, ingen racer direkt, men det är lagom nivå för mig.

Babben Larsson valde roddmaskin istället för simning när hon samlade sina tre kilometer för Vansbrosimningen. Det blev 2-3 roddpass i veckan på gymmet.

– Jag har aldrig rott femton minuter i sträck förut. Nu gör jag det ganska ofta. Det är egentligen den tuffaste utmaningen för min del. Rodden gör mig stel i ryggen.

 

Ökad koncentrationskondition

Lidingöloppet, det vill säga få ihop 30 kilometer under sju veckor, pågår för Babben Larssons del. Hon väljer att gå istället för att springa.

– Om jag inte bryter benet kommer jag att klara det, säger Babben Larsson som därmed går i mål i 2018 års ICA-Klassiker.

Kombinationen gym och  ICA-Klassikern har gett resultat.

– Jag märker att jag orkar mer på jobbet nu. Även om jag är kraftig har jag fullt på måtten för muskelmassa. Men det handlar inte bara om fysiken, utan också om förmågan att koncentrera sig. Min koncentrationskondition har blivit bättre och det känns bra. Jag har också slutat med socker och gluten, vilket bidragit.

Fotograf: Per Jahnke

Få upp soffpotatisarna!

Därmed har Babben Larssons föreläsningar om hälsa alla möjligheter att bli ännu mer intressanta efter ett intensivt träningsår 2018, som även innehöll en träningsresa till Mallorca på försommaren.

– Folkhälsa för mig är att omsätta alla kunskaper till insikter och få soffpotatisarna upp hur soffan.

Hur ska det gå till då?

– Genom att få dem att anmäla sig till ICA-Klassikern – gärna tillsammans med några kompisar!

 

Text: Thomas Björn, Idrottens Kraft
Översta fotot: Håkan Larsson