Lennart är bäst i världen med 45 klassiker

45 år med En Svensk Klassiker

Lördagen den 18 juni blev Lennart Johansson från Mariestad historisk när han, återigen, passerade mållinjen efter 315 km cykling under årets Vätternrunda. I och med årets cykellopp blev han klar med sin 45:e svenska klassiker, vilket han är den förste att lyckas med.

  • Idag är jag svensk mästare, nordisk mästare, ja till och med bäst i världen. Idag blev jag klar med min 45:e klassiker, förkunnade Lennart stolt för publiken när han blev intervjuad direkt efter målgång.
Lennart Johansson blev den 18:e juni i år klar med sin 45:e svenska klassiker och det är en ensam om att ha bemästrat.

Redan 1976 gjorde Lennart sin första klassiker och sedan dess har han fortsatt år efter år. I mer än fem decennier har En Svensk Klassiker drivits av idén att få människor att röra på sig genom att åka skidor, cykla, simma och springa året om. När motionären Lennart Håkansson kläckte idén om den fyrklöver av motionslopp (numera fem) som 1971 skulle bli En Svensk Klassiker, anade han nog inte vilken folkhälsorörelse han var med och startade. Tanken var då, precis som nu, att ge människor inspiration och motivation för att motionera året runt.

  • Vi på En Svensk Klassiker är oerhört imponerade över Lennarts bedrifter och glada över att få ha denna varma och gemytliga person i vår stora klassikerfamilj. Lennart bevisar att du genom En Svensk Klassiker och våra motionslopp kan ha en hälsosam livsstil året om, livet ut, säger Staffan Movin, Ordförande i En Svensk Klassiker.
Ordförande i En Svensk Klassiker Staffan Movin tog emot Lennart Johansson i målet på Vätternrundan när han blev klar med sin 45:e klassiker.
Ordförande i En Svensk Klassiker Staffan Movin tog emot Lennart Johansson i målet på Vätternrundan när han blev klar med sin 45:e klassiker.

En Svensk Klassikers mission är att göra Sverige och svenskarna friskare. En Svensk Klassiker och dess evenemang Engelbrektsloppet, Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet är en verklig folkrörelse som lockar årligen cirka 180 000 deltagare. Sedan starten 1971 har över 100 000 flitiga motionärer och entusiaster genomfört någon av klassikerna.