Klassikern X-treme

Den 15 juli gick 13 personer tillsammans hand i hand över mållinjen på Lidingöloppet, de hade då varit i gång med sin klassikerutmaning i 23 timmar och 20 minuter. Målet var uppnått, de hade nämligen tillsammans tagit sig an det de valt att kalla för ”Klassikern X-treme”; En Svensk Klassiker i sträck under 24 timmar.

 

Samtliga deltagare i Klassikern X-treme ståendes från vänster; Karl Tiselius, Jörgen Landblom, Anders Wessling, Per Kreij, Lars Nilsson, Johan Lindström, Ulf Bergqvist, Magnus Mellberg, Lars-Erik Enqvist, Krister Säll, Fredrik Lindström, Ulf Domanders och Susanne Persson

 

Startade i Vansbro

Starten gick i Vansbro med Vansbrosimningen 3 km, därefter satte de på sig rullskidor och tog sig den 9 mil långa sträckan till Borlänge, där hoppade de på cyklarna och cyklade 300 km till Lidingö där de med stumma ben tog sig igenom 30 km löpning. Lyckliga över att alla klarade av utmaningen blev det ett tår- och kramkalas utan dess like (se facebookvideo/-länk nedan), något som späddes på ytterligare när de nåddes av beskedet att insamlingen till cancerfonden som de startat nått upp till hela 190 000 kr.

Vi på En Svensk Klassiker fick tag på Karl Tiselius, som var en av deltagarna och bad honom berätta mer om hans väg till Klassikern X-treme. Karl blev  under våren tipsad av en vän som redan antagit utmaningen att göra detsamma. . Inte nog med att de skulle göra En Svensk Klassiker under 24 timmar, de skulle även samla in och donera pengar till Cancerfonden. Det gav en extra drivkraft till det här projektet.

Karl Tiselius och Peter Klock inför Vasaloppet 2012

 

–       Min halvbror Peter gick bort i cancer 2012, så jag vet hur hemskt det är. Vi alla i gruppen känner någon som kämpar mot sjukdomen nu och/eller hade en nära vän/släkting som tyvärr förlorat kampen redan. Det gav en extra mental styrka hos oss alla inför och under genomförandet, säger Karl.

 

Berätta om det från början – hur kom ni på idén?

Det började redan hösten 2016 då  några av deltagarna satt och planerade 2017 års träningsutmaningar. Det skulle inte vara någon befintlig tävling, utan något att göra tillsammans för att alla tycker om utmaningar och att träna ihop. De flesta i gruppen har någon längre tävling i bagaget, som Ironman eller  ÖTILLÖ.

–       Precis som i vår utmaning så är det tillsammans vi kan göra den största insatsen mot cancer och dess konsekvenser. Vi kan stödja varandra i svåra stunder och vi kan stödja den forskning som så väl behövs för att komma tillrätta med cancer, säger Ulf Bergqvist en av initiativtagarna till projektet.

 

De var inspirerade av Team 423 som genomförde ett liknande upplägg, men de ville kombinera det med en välgörenhetsinsamling till cancerfonden. Alla som skulle vara med fick donera 1000 kr för att få vara med och de började fråga runt bland sina vänner. De tillfrågade/likasinnade vännerna (samtliga sporttokiga elitmotionärer) vart sugna  att testa Klassikern X-treme tillsammans. Därefter började organiseringen och planeringen. Genom en applikation som heter Supertext samt en facebookgrupp har gruppen kunnat kommunicera smidigt och genomföra flera långa träningspass tillsammans trots att alla inte bor i samma stad. Men med planering och framförhållning har det gått bra och även om bara 3-4 stycken kan närvara vid en gemensam träning så betyder det mycket för dessa och sammanhållningen i gruppen stärks sakta men säkert. Roligast är så klart när man får till träningstillfällen och möten där så många som möjligt kan delta.

För marknadsföring skapades under de sista veckorna ett Instagram- och Facebook-konto för att vänner, familj och företag skulle kunna följa gruppen. De som har velat stötta, företag och dylikt har fått donera pengar till insamlingen och tack vare givmilda företagare har de kunnat bidra med kläder till oss deltagare. Alla har hittat sin roll i gruppen. De har börjat smått och sedan har de växt med tiden.

–       Under dygnet hade vi till och med 5 st huvudsupporters/funktionärer som hjälpte oss med allt vi behövde och sen kom 5 – 10 stycken till beroende på tillfälle under dygnets gång. Det är fantastiskt vilken uppbackning vi hade, säger Karl.

 

 

Glada miner på deltagare och huvudsupporters under planeringsmöte direkt efter träning (simning och rullskidor), med 10 dagar kvar till utmaningen.

Berätta om själva dagen?

–       Vi började med en fantastisk strålande sommardag. Förutsättningarna var verkligen bra och alla kände sig så trygga. Vi hade en bra tidsplan och kunde äta en lugn lunch innan. Vi fick tid att lägga upp rullskidorna vid målområdet för Vansbrosimningen. Vi önskade varandra lycka till innan starten och lagkänslan var optimal. Det är såklart ett individuellt ansvar att känna att man är frisk och kry och har förutsättningarna för att klara av utmaningen, men det var en härlig känsla av att tillhöra ett lag, säger Karl.

 

För Karl var det som tyngst under den första grenen, simningen. Hans taktik var att försöka simma något långsammare än normalt för att spara kroppen till det som komma skulle, men då tappade han flytläget och fick han kämpa än mer med tekniken och kände att det gick tungt. Då började tankarna komma och han hann bli lite orolig över hur kroppen skulle reagera under dagen. Från att få kämpa för varje armtag kom han sedan upp på rullskidorna och där svarade kroppen igen och det gick oerhört bra, han var med i matchen och dagen skulle bli bra.

 

 

 

Redo för 300 km cykling, glada miner efter 30 minuter långt stopp, varm mat och bra service från supporterteamet vid Mellsta camping

Vätternrundan med start i Borlänge

De anlände till Borlänge och Mellsta camping, där fick gänget varm mat och hann byta om till cykelkläder. När cyklingen startade var det kvällssol och skymning ut från Borlänge. De hade vart igång 7 – 8 timmar, det var ca 5 grader kallt under småtimmarna men målet var satt – de skulle nå Lidingö vid kl. 07 på morgonen. Det blev lite tyst ibland, speciellt där vid kl. 3 snåret och kroppen kände av att den vart igång länge och det var lite tufft efter pauserna när de skulle komma igång igen. En punka var det enda som störde,  men följebilen fixade fram ett nytt hjul på mindre än 1 minut. Väl framme i Upplands Väsby bjöds det på frukost vid Cirkle K och gänget fick därifrån sällskap av två vänliga cyklister från Team Ormsalva som guidade dem bästa cykelvägen in till Lidingö. Det var oerhört värdefullt att få hjälp och att hitta rätt när huvudet började kännas tungt av utmaningen och sömnbristen.

 

 

Tidig morgon och gruppen har fått frukost i Upplands Väsby och får nu även guidning ända till Lidingö av representanter från Team Ormsalva.

Sista 3 milen på Lidingö – kändes det att nu var det nära?

–       Det var en varm morgonsol som mötte oss på Lidingö så vi hade goda förutsättningar att klara av vårt mål. Men visst var det en konstig känsla att börja springa efter att man cyklat så långt. Vår strategi var att vi skulle gå uppför alla backar och jogga när det var platt och nerför och vi delade upp oss i flera mindre grupper och körde i egenvalt  tempo, och slutligen vänta in varandra med 1 km kvar till mål, säger Karl.

 

3 personer i serviceteamet sprang och cyklade med saker och servade gänget med vätska, sötsaker och även salta godbitar. Utöver detta hade vi planerat in depåstop var 7:e kilometer med allt från vattenmelon, oliver, saltgurka, bullar, vatten, sportdryck, kaffe osv.  När det var 40 minuter kvar till tidsgränsen på 24 timmar skulle passera sprang alla 13 över mållinjen tillsammans. I målgångsvideon på Facebooksidan kan man tydligt se hur hela gänget kommer rusande, hand i hand, över Grönsta gärde och inte ett öga var torrt. 23 timmar och 20 minuter blev totaltiden. Målet för insamlingen var satt till 100 000 kr och de har fram till idag idag samlat in över 190 000 kr från privatpersoner och företag som går oavkortat till Cancerfonden.

 

Deltagare och supporters i Klassikern X-treme överlyckliga efter målgång

 

Mikael Färjsjö (Cancerfondens chef för insamling och engagemang) tar emot checken från Johan Lindström (en av initiativtagarna till Klassikern X-treme)

Insamling och inspiration

Insamlingen från privatpersoner är fortfarande öppen och om du vill gå in och stötta det kan du göra det här: www.cancerfonden.se/insamlingar/klassikern-x-treme

Videoklipp, mer material och inspiration finns på deras facebooksida: www.facebook.com/klassikernxtreme

 

Stort grattis säger vi på En Svensk Klassiker!