Johan Olsson sprang Lidingöloppet på en supertid!

I vintras meddelade Johan Olsson att han skulle lägga ner sin elitsatsning och sin skidkarriär. Med sina 14 OS- och VM-medaljer är han en av de manliga svenska åkare som tagit flest mästerskapsmedaljer genom tiderna. Endast Gunde Svan och Sixten Jernberg har tagit fler med sina 17, respektive 15 medaljer. Men han har inte legat på latsidan sedan dess, istället för att sikta på fler VM eller OS så ställde han siktet på En Svensk Klassiker.

Vi har under sommaren sett Johan klara av såväl Vätternrundan som Vansbrosimningen och i helgen var det då dags för Lidingöloppet. Under sensommaren och hösten så har vi fått hintar via Johans Instagramkonto @Minförstasvenskaklassiker att han under karriären varit en mycket bra löpare. Där har vi kunnat se Johan när han har sprungit i backar tillsammans med Stephan Wilson, bjudit på intervallpass och pass när han tagit cykeln istället för att inte slita för mycket på kroppen inför loppet. Något som gett resultat.

Bild från Johan Olssons Instagramkonto @minforstasvenskaklassiker

När startskottet gick för TCS Lidingöloppet 30 km tog Johan ledningen, visserligen bara i några sekunder, men satsningen på loppet gick att ana reda då. Klippet i steget fanns där hela tiden, även om det såg lite kämpigt ut upp för Abborrbacken.  När Johan sedan kom in på upploppet gick det snabbt och till publikens jubel fick han se klockan stanna på 1:48:59 och en 21:a plats totalt. En riktig supertid! Johan blev intervjuad efter målgången i Lidingöloppets webbsändning Lidingöloppet 365.

 

Johan du skulle göra Lidingöloppet under 2 timmar och det grejade du ju!

–        Ja verkligen, det gick hur bra som helst och jag har fått så mycket hejarop utefter banan. Så jag har nästan fått hålla i handbromsen, för att det har varit som många som hejat på mig. Det har varit så skoj!

11 minuter snabbare än beräknat, det är en ganska skön felräkning.

–        Ja, det är inte ofta man är 11 minuter före tidtabellen.

Berätta och ta oss igenom loppet

–        Ja, jag gjorde första milen på strax under 35 minuter, så då var jag lite orolig för det var lite fortare än min tanke från början. Jag hade en otrolig respekt för distansen. Men sen var det väldigt jobbigt kring backarna vid Bosön och det hade jag på känn, så jag tog det ganska lugnt där ändå. Men med 7 km kvar då kände jag ordentligt i benen, att jag nästan stapplade. Det var nog mycket alla de där branta utförsbackarna som tog ut sin rätt tillslut. Jag har hört talas om att det ska vara så, och så blev det också.

Men du hade skaplig fart hela vägen in i mål, du behövde inte toksänka farten?

–        Nej, jag såg på slutet att jag borde klara 1.50 men att jag var tvungen fightas ända in i mål för att klara det. Jag hade allt att springa för och jag ville göra en så bra tid som möjligt. Och då var det inget att spara på, det var bara att köra allt vad jag hade.

Bild från Johan Olssons Instagramkonto @minforstasvenskaklassiker

Hur mycket tränar du en vanlig vecka nu för tiden när du är pensionerad skidåkare?

–        Ungefär en tredjedel mot vad jag gjorde förut, ungefär 1,5 timmar om dagen så ca 10 timmar i veckan som mest. Men jag har tränat lite mindre nu inför löpningen, vilket har varit ganska skönt faktiskt.  Det är en gren där du kan ta det lite lugnare än som du jämför med cykel till exempel, som inför Vätternrundan då du behöver ha mer tid i sadeln inför loppet.

Nu har du du klarat av 3/4 av En Svensk Klassiker, och nu återstår bara Vasaloppet, det är lite av din paradgren.

–        Ja det återstår nästan att se vilken gren som jag kommer placera mig bäst i, om det blir Vasaloppet eller här på Lidingöloppet. Det blir att åka hem nu i alla fall och sen fokus på skidor nu ända fram till Vasaloppet.

Fokus skidor säger du, betyder det att du kommer åka upp till Bruksvallarna igen och låsa in dig?

–        Nej, nu måste jag bygga mer från grunden igen och vara mer i gymmet och bygga upp överkroppsstyrkan igen. Jag har tappat ganska mycket där när jag har cyklat och sprungit så mycket nu under sommaren och hösten. Så det blir mer in i gymmet för att bygga upp mig styrkemässigt igen, kanske till och med lite till mot tidigare för att jag ska orka staka igenom hela Vasaloppet.

Kommer du klara av att åka som motionär eller är det för en seger som du går i Vasaloppet?

–        Det arbete som jag lägger ner är inte i paritet för att gå för seger, för då måste du lägga ner enormt mycket arbete. Men det är klart när jag väl står där på startlinjen så tror jag att jag kommer ha svårt att lägga undan den känslan jag har haft i 15 år att jag vill vinna tävlingen, speciellt när det är min sport och min hemmaplan. Men träningen kommer inte utgå från att jag ska vinna.

Stort grattis till en fantastisk insats under TCS Lidingöloppet, vi ser fram emot skidmomentet och att få se Johan Olsson vid startlinjen på Vasaloppet i vinter för sista delen i En Svensk Klassiker.

Johan Olsson genomför En Svensk Klassiker tillsammans med Santander Consumer Bank. Inför loppet fanns han på plats i deras monter på mässan och gav sista-minuten-tips och lyckohälsningar till alla som skulle springa loppet. Det blev även en och annan selfi.

Bild från Johan Olssons Instagramkonto @minforstasvenskaklassiker