HanaPee vill inspirera andra att träna

TV-producent, programledare, manusförfattare, skribent, bloggare, influencer – och nu även inspiratör till att få andra tjejer att börja träna. Det börjar bli trångt på Hanna ”HanaPee” Perssons visitkort.

 

Med sex mil i benen åkte hon de tre milen i Tjejvasan på tre timmar och nio minuter i början av mars.

– Det var jättejobbigt sista milen och jag fick ont i lungorna av alla kall luft jag andades in, men också ett lyckorus med skithäftig gemenskap och folkfest. Jag kom på mig själv med att åka och tänka: ”Jag är inte en sportig person, men jag gör verkligen det här och jag klarar det!”

 

TV-profilen, manusförfattaren och influencern Hanna ”HanaPee” Persson håller på med Tjejklassikern. Tjejvasan gick bra och närmast väntar Tjejvättern i Vätternrundan – på en nyligen uthämtad cykel. ”Det ger mig lite ångest att jag tydligen ska sitta fast i cykeln på något sätt”, säger HanaPee och ger sig upp i sadeln.

Bygga muskler både här och där

Så summerar Hanna Persson, 29, första delmomentet i Tjejklassikern. Nu återstår ”bara” 100 kilometer cykling i Tjejvättern, en kilometer simning i Vansbro Tjejsim och tio kilometer löpning i Rosa Bandet-loppet som är en del av TCS Lidingöloppet.

 

– Jag cyklar till och från jobbet, men att cykla tio mil på landsväg är något helt annat. Det är sjukt långt. Jag behöver bygga muskler i både röven och låren om jag ska klara det här. Jag ska snart hämta ut min tävlingscykel och börja träna. Det som ger mig lite ångest är att jag tydligen ska sitta fast i cykeln på något sätt. Simningen är så pass kort att jag tror att jag klarar av det. Löpningen är nog det jag är minst rädd inför. Jag löptränar sedan ett par år tillbaka.

 

Estet som undvek träning

HanaPee tränar varierat: Löpning, cirkelträning och yoga. Träning och att röra på sig var inte naturligt i Hanna Perssons liv när hon växte upp i Sundsvall.

– Jag är estet och undvek allt som hade med fysisk aktivitet att göra. Jag förstod aldrig varför jag skulle röra på mig och tyckte tvärtom att det var skittöntigt. När jag fyllde tjugofem började jag träna som så många andra. Nu när jag närmar mig trettio har jag drabbats av någon slags dödsångest och tänkte att Tjejklassikern verkade ett lämpligt sätt att hantera den.

HanaPees råd till andra tjejer som funderar på Tjejklassikern, men inte kommit igång, är följande:

 

– Våga vara sämst! Det har varit svårt för mig som sätter höga kvar på mig själv. Jag var med på en fotbollsträning när jag var yngre, men slutade för att jag märkte att jag inte var bäst.

 

Träna med en kompis

HanaPee betonar också glädjen i att få lära sig något nytt som vuxen, och att ta sig an utmaningen med ett prestigelöst förhållningssätt.

– Träna gärna tillsammans med en kompis. Det gör jag, tillsammans med min bästa kompis Johanna Näsholm. Träningen blir så mycket roligare. Istället för att gå ut och ta en öl tillsammans träffas vi för att cykla eller springa tillsammans. Vi slutar förstås inte med att gå ut och ta en öl för det, men att träna tillsammans är en annan typ av gemenskap, säger Hanna ”HanaPee” Persson som även är mitt uppe i ett intensivt arbetsår.

 

I sommar fortsätter hon åka hem till kändisar för att snacka sex, vilket kan ses på SVT Play och Youtube. Vem vet, kanske blir det lite träningssnack också.


Artikeln är skriven av Thomas Björn för Idrottens Affärer och finns även publicerad här:
http://www.idrottensaffarer.se/hanapee-vill-inspirera-andra-att-trana