H.K.H PRINS DANIEL GRATULERAR EN SVENSK KLASSIKER TILL 50-ÅRSJUBILEET

50 år av rörelse, 1971 – 2021
I fem decennier har vi drivits av idén att få människor att röra på sig genom att åka skidor, cykla, simma och springa året om. När motionären Lennart Håkansson kläckte idén om den fyrklöver av motionslopp (numera fem) som 1971 skulle bli En Svensk Klassiker, anade han nog inte vilken folkhälsorörelse han var med och startade. Tanken var då, precis som nu, att ge människor inspiration och motivation för att motionera året runt.

Vi är så glada över att kunna starta vårt firande med att vara på plats under Lidingöloppsveckan tillsammans med tusentals löpare. Vi kan inte nog belysa vikten av rörelse och motion för ett friskt och hälsosamt leverne samt motionsloppens betydelse för målsättning och motivation i vardagen. Det har varit en tuff tid under pandemin då det blivit svårare att få till rörelse och träning så att vi nu får starta vårt firande att genomföra fysiska evenemang igen känns underbart, säger En Svensk Klassikers VD Michael Thorén.

50-årsfirandet inleds i samband med Lidingöloppet den 25 september och flera gratulationer har skickats till En Svensk Klassiker i samband med detta, bland annat från En Svensk Klassikers beskyddare H.K.H Prins Daniel. Firandet ämnar sedan att fortsätta under hela klassikeråret fram till Vansbrosimningen i juli 2022.

H.K.H. Prins Daniels gratulationshälsning till En Svensk Klassikers 50-årsjubileum

”En Svensk Klassiker har under 50 år motiverat hundratusentals människor i vårt land att röra på sig och träna – året runt och under hela livet – samtidigt som det genererat miljontals kronor till svenskt föreningsliv. Det är en enastående bedrift. En särskild eloge vill jag ge till den öppenhet som En Svensk Klassiker står för: ett koncept där såväl motionärer som elit kan delta, där alla har sina egna mål att nå och ställer upp efter just sina förutsättningar. Mina varmaste gratulationer till en föredömligt pigg 50-åring!”

Om En Svensk Klassiker

En Svensk Klassikers mission är att göra Sverige och svenskarna friskare. Grundtanken är att motivera till motion och träning året om. En Svensk Klassiker och dess evenemang Engelbrektsloppet, Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet är en verklig folkrörelse som lockar årligen cirka 180 000 deltagare. Alla klassikerloppen har sin bas i föreningslivet och sedan starten 1971 har över 100 000 flitiga motionärer och entusiaster genomfört någon av klassikerna.

Första loppet och diplomutdelningen

Första klassikerloppet avgjordes på Lidingö den 10 oktober 1971. De första klassikerdiplomen delades ut efter Vansbrosimningen 1972 till 76 st deltagare. 1977 delades det ut till de första damerna, 10 st, efter att Engelbrektsloppet ingått i klassikern och möjliggjort för damerna att genomföra skidmomentet.

Miljoner tillbaka till föreningslivet

Klassikerloppen har sin bas i föreningslivet och mycket av det arbete som utförs kring och under arrangemangen görs med hjälp av ideella insatser. Många miljoner har under årens lopp gått tillbaka till föreningslivet tack vare alla funktionärers insatser. De intäkterna har möjliggjort ett livslångt idrottande för såväl vuxna som barn.

Unik jubileumsmedalj

För att fira att vi fyller 50 år kommer det hända en hel del aktiviteter under året. Först ut är vår unika 50-års medalj. För att kunna erhålla medaljen krävs att minst ett lopp genomförs under jubileumsåret som räknas från Lidingöloppet 2021 – Vansbrosimningen 2022. För att beställa medaljen krävs fyra godkända resultat från respektive klassikergren och det finns ingen tidsbegränsning som vid beställning av diplom .

Klassikerrekord:

 • De män som gjort flest klassiker genom tiderna är Ivan Linder född -44 och Lennart Johansson född -48, med 43 genomförda klassiker och är fortfarande aktiva.
 • Den kvinna som gjort flest klassiker är Gudrun Hedlund född -47, med 30 genomförda klassiker och är fortfarande aktiv.
 • Den som gjort flest klassikerlopp genom tiderna är Carina Hammarstrand som gjort över 337 lopp. Carina är även den som gjort flesta olika klassiker : 26 ESK, 23 ESK-Tjej, 14 EKS-Halva. Carina är fortfarande aktiv.

Snabbaste klassikerna:

 • Herr: 2014 Oskar Svärd  från Eksjö,
  Totaltid: 13 timmar, 57 minuter och 16 sekunder.
 • Dam: 2019 Kristalina Smårs från Nora,
  Totaltid: 16 timmar, 2 minuter och 18 sekunder.

Kända personer som genomfört En Svensk Klassiker:

 • H.K.H. Kronprins Frederik av Danmark, diplom nr. 34706
 • Johan Olsson, OS- och VM-guldmedaljör skidor, diplom nr. 39049
 • Måns Zelmerlöw, vinnare av Eurovision Song Contest, artist, diplom nr. 37375
 • Malin Stenbäck, PraktikantMalin, Radioprofil och programledare diplom nr. 11416
 • Stephan Wilson, programledare, diplom nr. 38689
 • Marko Markoolio Lethosalo, artist diplom nr. 37374
 • Kalle Zackari Wahlström, programledare, diplom nr. 40256
 • Annie Thorén, Triathlet, diplom nr. 11732

Gratulationer till 50-årsjubileumet

Vi på ICA gratulerar En Svensk Klassiker till sina första 50 år! 

En Svensk Klassikers bidrag till folkhälsan som möjliggörare att börja röra på sig regelbundet och som inspiration till att förändra sina beteenden för en bättre hälsa går inte att överskatta. Vårt samarbete kring kost och rörelse är en naturlig del i den beteendeförändringen.

En Svensk Klassiker gör stora utmaningar möjliga för de många och skapar stolthet och glädje som alla som genomfört någon av klassikerna bär med sig resten av livet. Ni gör verkligen Sverige friskare!

Josefin Lundmark, Marknadsdirektör ICA Sverige AB


Grattis till de första 50 åren i folkhälsans tjänst!

Glädje, gemenskap, stolthet, bättre livskvalité, mer folkhälsa och mycket mer. Ja, listan kan göras lång av ord som beskriver känslorna som deltagare i evenemangen som ingår i En Svensk Klassiker har fått i 50 år.

Många är glädjetårarna av lycka som har fällts när mållinjen nås och känslan av att ha klarat något som man kanske inte trodde sig klara är verklighet. Jag har haft förmånen att få vara en pusselbit i alla deltagares resa för att nå sina mål och erövra de olika klassikerdiplomen i över 17 år. Det är en ynnest att få vara med och bidra till att drömmar uppfylls, detta är något jag är mycket stolt över.

Varmt Grattis till de första 50 åren i folkhälsans tjänst!

Eva-Lena Frick, fd VD för Vätternrundan och Vasaloppet 2003-2020


Grattis En Svensk Klassiker 50 år! 

Santander Consumer Bank är stolt huvudsponsor till En Svensk Klassiker sedan 2016. Vi delar ESK: s mission om att göra Sverige friskare. Genom vårt partnerskap och initiativ hoppas vi kunna inspirera människor att investera i en hälsosam livsstil.

Kaj Kiertonen, Sponsorship Activation Manager, Santander Nordics


En fantastisk hälsoinspiration

En Svensk Klassiker kom in som en virvelvind i mitt liv 1990. Jag har sedan dess andats och levt med Klassikern varenda dag. All min träning har genom åren haft fokus på nästa Klassikerlopp. För mig är En Svensk Klassiker en Fantastisk Hälsoinspiration! Dessutom delar jag sedan 16 år Klassikern med min man, Ernst.

Carina Aberger Hammarstrand

 • 26 En Svensk Klassiker
 • 15 En Svensk Klassiker Halva
 • 23 En Svensk Klassiker Tjej

Grattis på 50-årsdagen bästa Klassikern!

För att va en 50-åring är du otroligt fräsch men det är ju inte så konstigt med tanke på den hälsosamma livsstil du inspirerar oss Klassiker-deltagare med.

En Svensk Klassiker har på många sätt förändrat mitt liv till det bättre. Idag är Klassiker-träningen en lika naturlig rutin för mig som att borsta tänderna. Ena dagen tar jag en löprunda, för att andra dagen cykla eller ta en skidtur. I träningen och i naturen har jag upptäckt en dold skatt som hjälper mig att må bra. Jag hoppas fler upptäcker denna skatt. 

Stephan Wilson, tv-profil och träningsinspiratör


Ni gör motion till en lustfylld folkrörelse

En Svensk Klassiker har som få andra organisationer gjort en 50-årig folkhälsoinsats, som bidragit till att göra motion till en lustfylld folkrörelse. I samarbetet mellan En Svensk Klassiker och svenska universitet om Livsstilsverktyget har det blivit uppenbart att deras engagemang för folkhälsan har satt stora avtryck i befolkningen och stimulerat hundratusentals människor att börja röra sig mer och samtidigt uppleva Sveriges vackra natur. 

Anders Rosengren, Läkare Professor Göteborgs universitet och ansvarig för Livsstilsverktyget