Från pensionär till En Svensk Klassiker

 

2013 var året då Uno Steiner gick i pension och lämnade över familjeföretaget, ICA butiken i Trosa, till sina barn. Att gå i pension innebär för många att få lite lugn och ro, men inte för Uno. Hans barn tog inte bara över familjeföretaget utan de passade även på att utmana honom rejält.

De ville nämligen göra En Svensk Klassiker tillsammans, och när han fyllde 70 så tyckte de att ”nu var det dags”. Tidigare hade tidsbrist varit en stor faktor men nu kunde inte Uno säga nej. Tillsammans med sin dotter Jennie tog sig Uno ann premiären och Vansbrosimningens 3 km simning Vanån och Västerdalälven under helgen. Första delen i En Svensk Klassiker skulle avklaras.

–       Det var väldigt positivt, god stämning och trevliga människor. Jag hjälpte även en person med kramp in till bryggan så han fick hjälp av en funktionär, berättar Uno. Jag är här nu eftersom jag i pensionspresent av mina barn fick att jag skulle göra En Svensk Klassiker. Så är jag här tillsammans med min dotter Jenni som ska göra den tillsammans med mig.

ICA Trossen är Trosas största matbutik. Idag driver syskonen Linda och Jenni butiken. På bilden är Uno Steiner tillsammans med sin dotter Jenni efter Vansbrosimningen 2017.

–       Det var med i presenten att vi skulle åka med och att jag skulle genomföra den med pappa. Den stora delen är att vi åker iväg tillsammans på de här eventen men också att vi kan träna tillsammans både skidåkning, cykling, simning och löpningen. Det ska bli jätteroligt, säger Jenni.

 

I grunden är både Uno och Jenni löpare och de har gjort Lidingöloppet flera gånger. Nu senast sprang de även Stockholm Marathon tillsammans. Så det finns en bra grundkondition och styrka inför klassikerns alla utmaningar. Uno ser mest fram emot Lidingöloppet med tanke på sin bakgrund som löpare, medan Jenni längtar till målgången av Vätternrundan om ungefär ett år.

Den tuffaste utmaningen för Uno tror han kommer bli just Vätternrundan, men även Vasaloppet. Skidåkningen kommer bli tuff eftersom det inte är så snösäkert i Trosa, åtminstone inte sett till de senaste åren. Jennie kommer därför träna en del rullskidor, även om det är ”lite livsfarligt” som hon säger med ett skratt. Uno däremot vågar inte ge sig på rullskidorna eftersom det är svårt att bromsa ordentligt.

 

–       Jag kommer istället att bege mig till Dalarna och Orsa Grönklitt för att träna upp min teknik inför Vasaloppet i vinter, säger han.

 

De är båda inställda på att det kommer bli ett utmanande men roligt år tillsammans och ser fram emot nästa lopp – Lidingöloppet i september.


Vi på En Svensk Klassiker önskar stort lycka till och vi ses på Lidingö!