Från OS-guld till maximerad träning för alla

Två OS-guld, ett VM-guld och fem EM-guld – och flest landskamper genom tiderna i norsk damhandboll. Nu har Karoline Dyhre Breivang avslutat handbollskarriären och satsar på att få såväl elit som motionärer att maximera träningen och träna så rätt som möjligt – med En Svensk Klassiker som en viktig plattform.

 

Drömmen om en handbollskarriär började vid åtta års ålder hemma i Hosle, strax norr om Oslo – inspirerad av de norska damerna som tog OS-silver i Seoul, Sydkorea, samma år – och slutade hösten 2017 i Larvik HK. Däremellan hann Karoline Dyhre Breivang med det mesta en handbollsspelare på elitnivå kan önska sig.

Med sina 305 landskamper (475 mål) är hon Norges mesta landslagskvinna genom tiderna. Oftast i rollen som mittnia eller högernia, men också som ren försvarsspelare.

Karoline Dyhre Breivang
Foto: Svein Andre Svendsen

OS en härlig känsla

– Jag har trivts på alla dessa positioner, men kanske mest som försvarsspelare. Du måste inte göra mål, det kan vara lika roligt att stoppa motståndarna från att göra mål, säger Karoline Dyhre Breivang och fortsätter berätta om höjdpunkterna i karriären:

– Alla vill vinna OS-guld. Att få göra det två gånger är fantastiskt (Peking 2008 och London 2012). OS är en upplevelse. Bara att gå in i matsalen och möta andra idrottare, och vara med och heja fram andra norska idrottare till framgångar, är en härlig känsla.

Men allting har ett slut. Så även en handbollskarriär. I höstas lade hon handbollen på hyllan och sökte jobb på Polar Electro Norge AS, marknadsledande i Norden på pulsmätare och GPS-klockor.

– Jag har använd deras produkter de senaste femton åren, bland annat i norska handbollslandslaget. Jag vet att de håller hög kvalitet och hjälper till att träna rätt gentemot sin maxpuls, och därmed minska risken för att träna fel, säger Karoline Dyhre Breivang och tar sig själv som ett exempel.

Karoline Dyhre Breivang är norsk damhandbolls mesta landslagsspelare genom tiderna, 305 landskamper. Nu har hon lagt handbollen på hyllan och satsar på sin civila karriär på Polar Electro Norge AS, en samarbetspartner till organisationen En Svensk Klassiker. Här i landskamp mot Sverige under EM i Ungern 2014. En match som Norge vann med 29-25. Norskorna tog EM-guld efter finalseger över Spanien med 28-25. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET

Springer för fort

– Jag tränar fortfarande varje dag och har en maxpuls på 188 och ska därför ligga mellan 168 och 178 vid intervallträning och under 141 när jag är ute och springer för att det är roligt, exempelvis tränar med en kompis där vi springer och snackar. Många springer för fort i förhållande till sin maxpuls och uppnår därmed inte alltid den framgång man önskar.

Sambon Thomas är ett annat exempel. Han tränade för Göteborgsvarvet i våras och lade in sina värden i pulsklockan i god tid. Den tog fram ett träningsprogram som skiftade vart efter träningen gick framåt.

– Utan att avslöja hans sluttid på Göteborgsvarvet kan jag säg att han var nöjd och nådde sitt mål.

Karoline Dyhre Breivang arbetar med samarbeten, sponsring och avtal på den nordiska marknaden för Polar Electro Norge AS. Som sådan är hon delaktig i samarbetet med organisationen En Svensk Klassiker.

Passar bra ihop

– Jag hade hört om En Svensk Klassiker en längre tid. Det är helt rätt sammanhang för oss på Polar att vara i. En Svensk Klassiker är en solid organisation och Polar har solida produkter, så vi passar bra ihop.

Det var en stor omställning att gå från att vara professionell handbollsspelare till att inleda en civil karriär, enligt Dyhre Breivang.

– Ja, det var faktiskt lite skrämmande att göra något helt nytt. Jag har haft stor nytta av min handbollskarriär och vanan att sätta mål inklusive delmål, prioritera, fokusera och samarbeta. Det kändes rätt att sluta nu när kroppen fortfarande mår bra och jag kan fortsätta träna utan att få ont.

På frågan om det inte är dags för en av norsk damhandbolls främsta spelare genom tiderna att göra sin egen Klassiker, tvekar hon lite innan hon säger skrattandes:

– Kanske det, ha-ha. Vi får se om jag anmäler mig till Öppet Spår på Vasaloppet till nästa år. Cyklingen och löpningen bör jag kunna klara av, skidåkningen och simningen är en större utmaning.

 

Mästarnas Mästare 2018?

I månadsskiftet juni-juli ställde Karoline Dyhre Breivang upp i den tionde säsongen av den norska upplagan av Mästarnas Mästare. Där ställdes hon mot nio tidigare norska idrottsstjärnor, bland andra fotbollsspelaren Ole Martin Årst, enduroföraren Pål Anders Ullevålsäter och höjdhopparen Hanne Haugland.

Hur det gick får Karoline Dyhre Breivang förstås inte avslöja, men i januari vet vi, för då sänds programmet i NRK och på NRK Play.

Har vi lyssnat in Dyhre Breivang rätt har hon siktet inställt på seger – precis som under handbollskarriären och i civila karriären.

 

Artikeln är skriven av Thomas Björn på uppdrag av En Svensk Klassiker, den finns även publicerad på www.idrottensaffarer.se