Carins första klassiker ”Det där klarar jag aldrig”

Carin Olsson svarade oss på vår Facebooksida och ville gärna dela med sig av sin klassikerresa. Oerhört roligt och här kommer en intervju med henne strax innan hennes sista del i halvklassikern; Halvvättern 150 km cykling. Carin är mamma, sambo och pendlar en timme enkel väg till jobbet varje dag. Det är mycket som ska klaffa för att få till all den träning som behövs för att klara av En Svensk Halvklassiker. Här kommer hennes berättelse om sin Klassikerresa.

Det hela började vintern 2016 när Carin precis kommit igång med regelbunden träning igen efter några år med träning från och till, lite då och då. En kompis hade bestämt sig för att genomföra klassikern och frågade under en skidsemester om inte Carin skulle hänga med.

 

– Efter mina inledande försök att protestera mot förslaget, med klassiska kommentarer som ”Du är tokig” och ”Inte kan jag väl göra en Halvklassiker”, så kom vi överens. 2016/17 skulle vi genomföra en Klassiker. Sagt och gjort, samma kväll anmälde vi oss till loppen och målet var satt, berättar Carin.

 

Som första lopp valdes Vansbrosimningen och tyvärr gick inte allt som planerat, eftersom Carins kompis tyvärr inte hade möjlighet att genomföra klassikern under året. Men Carin hade ju bestämt sig, så visst stod hon där på startlinjen när det var dags att dyka ner i älven. Det gick ganska enkelt och var inte så svårt som hon hade föreställt sig innan.

Nästa moment – Löpning

Inför TCS Lidingöloppet 15 km bestämde sig Carin för att söka sig till en löpgrupp, något hon aldrig gjort tidigare. Med lite nervösa steg gick hon dit första gången.

– Det var det bästa jag gjort! Från att aldrig tidigare ha gillat löpning började jag nu förstå tjusningen med det. Jag fick hjälp att rätta till mitt löpsteg och min teknik men framförallt var det känslan av att springa i grupp, tillsammans med andra som var så oerhört roligt, säger Carin.

 

Loppet gick bra, över förväntan och var riktigt roligt att springa. När låten ”I can´t stop this feeling” spelades på upploppet kunde hon inte sluta le och kände det som att hon svävade på moln fram till mållinjen. Därefter väntade skidmomentet, Engelbrektshalvan 30 km. Carin hade tidigare åkt lite skidor, gått en lättare teknikkurs men bedömde sig ändå som ovan åkare. Det var också tufft att hitta snö att träna på i Stockholm/Mälardalen. Däremot så gick träningen mycket lättare att hålla i den här gången. Från att tidigare gått iväg till gymmet lite då och då och varit med på något pass så har det nu gått mycket lättare att få till en kontinuerlig träning.

 

– Eftersom jag hade ett mål som har det gått mycket lättare att komma iväg på mina träningspass. Nu har jag tränat kontinuerligt med tanke på nästa lopp. Jag har försökt att kombinera mina pass med min sons aktiviteter, har han haft hockeyträning har jag kunnat springa en timme och ändå se en hel del av hans träning, säger Carin. Däremot var det svårt att hitta snö, så jag har jagat snö och preparerade spår hela vintern, fortsätter hon.

Inspiration från Facebook och ICA

Engelbrektshalvan genomfördes med bravur trots tuffa förhållanden innan. Den träning som hon fick till på snön gav resultat. Som inspiration under året har Carin också tagit del av olika grupper på Facebook, framförallt gruppen ”Klassikertjejer” där hon också träffat några av tjejerna under olika träningspass. Där peppar de varandra och får hjälp med diverse frågor som dyker upp under året. Några är noviser, precis som Carin, och andra hade gjort flertalet klassiker innan. Carin har även kombinerat sin klassikerträning med ICA-klassikern.

 

– Det har varit jättebra att kombinera min klassikerträning med ICA-klassikern eftersom det blir en bra måttstock på hur många mil jag faktiskt har i kroppen innan ett lopp. Dessutom ger det bra rabatter på nyttig mat och jag har nyttjat flera erbjudanden, säger Carin.

 

Sista delen – 150 km cykling

Sista loppet var Halvvättern 150 km, träningen innan hade gått bra och Carin hade en lagom spänning i kroppen innan loppet. På fredagen fick vi chans att lyssna på henne under Vätternrundans tjejkväll, då hon på scenen berättade om sitt klassikerår och varför hon tycker att alla borde göra en Klassiker.

 

– Det här året med alla utmaningar har verkligen hjälpt mig att komma igång med en bättre livsstil och flytta mina gränser. På ett år har jag gått från ”det där klarar jag aldrig” till att genomföra allt och vara sugen på mer. Jag hade inte ens sprungit ett lopp innan, förutom kanske Vårruset tillsammans med mina kollegor, berättade Carin

 

Carin genomförde Halvvättern och när mållinjen korsades för fjärde gången kunde hon även titulera sig som En Svensk Klassiker!


Vi är oerhört stolta över att få berätta Carins klassikerresa, vill du också berätta om hur du har haft det när du gjorde/gör en klassiker så hör av dig till oss på nina@ensvenskklassiker.se med en kort presentation så kontaktar vi dig.