GIH och En Svensk Klassiker inleder ett nytt samarbete

GIH och En Svensk Klassiker inleder samarbete för att bidra till forskning och kunskap inom idrott, träning och hållbar hälsa.

En Svensk Klassikers misson är att göra Sverige och svenskarna friskare genom att motivera till motion och träning året om. Tillsammans med våra lopp Engelbrektsloppet, Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet utgör vi en stark grund i svenskt föreningsliv. Genom åren har 100 000-tals människor tagit sig an utmaningen och vi ser att 2024 har en starkt positiv trend med ökat antal anmälda deltagare till de flesta av våra lopp. Nu tar vi steget längre och inleder ett samarbete med Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, Sveriges främsta kunskapscentrum för idrott, prestationsutveckling, fysisk aktivitet och hälsa..

I det nystartade samarbetet vill båda parter bidra till att forskning och kunskap inom idrott, träning och hållbar hälsa når ut till både elitutövare, träningsintresserade motionärer, skola och näringsliv.

– Denna satsning är betydelsefull både för Gymnastik- och idrottshögskolan och En Svensk Klassiker. Tack vare samarbetet formar vi en kraftfull gemenskap som inte bara stödjer våra gemensamma mål, sprider kunskap, utför praktiknära forskning och når alla individer oavsett ålder, bakgrund och förutsättningar. Den öppnar även upp för nya upptäckter och innovationer kring fysisk aktivitet och idrott, säger Per Nilsson, rektor.

Till hösten startar en kurs som riktar sig till dig som motionär, elitmotionär eller konditionsintresserad nybörjare som, oberoende av förkunskaper, vill få en bred och grundläggande kunskap om träningslära kopplat till loppen inom En Svensk Klassiker. Kursen kommer att ge dig kunskap om fysiologi, biomekanik, psykologi, träningslära och nutrition kopplat till långdistanser inom löpning, längdskidåkning, cykling och simning.

– Tillsammans med GIH:s lärare och forskare ser vi fram emot ett högskoleprogram med spännande och utvecklande innehåll. Vi ser en stark uppåtgående trend för deltagande i motionslopp i Sverige åren efter pandemin. Vi tror därför att utformandet av denna kurs ligger rätt i tiden för att tilltala många träningsintresserade som också vill sätta en akademisk prägel på sitt idrottsintresse, säger Johan Grundin, vd på En Svensk Klassiker.

Syftet med denna kurs är att du, utan särskilda förkunskaper, ska erhålla en grundläggande och bred kunskap kring hur man förbereder sig och optimerar prestationen inom konditionsidrott, med fokus på loppen som utgör En Svensk Klassiker. Detta är värdefullt för dig som själv satsar på att genomföra, förbättra resultatet på alternativt coacha någon annan i de fyra loppen som utgör En Svensk Klassiker eller liknande tävlingar. Undervisningen bedrivs på distans, men fyra heldagar kommer kursdeltagarna att samlas på GIH för att genomföra olika fysiska tester. Anmälan till kursen öppnar 15 mars på antagning.se.

För mer information kontakta:

Per Nilsson, rektor GIH, e-post: per.nilsson@gih.se, tel: 08-120 537 06

Johan Grundin, vd En Svensk Klassiker, e-post: johan@ensvenskklassiker.se,
tel: 073-917 59 98

Om GIH
Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, är Sveriges främsta kunskapscentrum för idrott, prestationsutveckling, fysisk aktivitet och hälsa. Vi bedriver forskning med hög kvalitet och samhällsrelevans inom ämnet idrottsvetenskap med fokus på människan i rörelse. Vi utbildar lärare i skolämnet idrott och hälsa, såväl som tränare, hälsovetare, sport managers, idrottsvetare och forskare. Vid GIH arbetar och studerar 160 medarbetare och 1 400 studenter. Högskolan är belägen i centrala Stockholm i nära anslutning till Stockholms Stadion och ett stort idrotts- och friluftsområde.