Nu är vi igång med Special Olympics-klassikern!

 

Special Olympics-klassikern ger barn och vuxna med utvecklingsstörning en möjlighet att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Personer med utvecklingsstörning kan ha svårt att hitta en meningsfull och sysselsatt fritid, det är lätt att drabbas av isolering, passivitet och mental ohälsa. Samtidigt som vi vet att träning stärker minnet, dämpar känslor av ångest och oro samt ger ökat självförtroende och kan leda till nya vänner. Därför har nu En Svensk Klassiker och Special Olympics Sweden startat Special Olympics-klassikern, en digital plattform där alla deltagare kan genomföra grenarna i En Svensk Klassiker på hemmaplan.

I Special Olympics-klassikern får deltagarna själva och tillsammans möjlighet att testa på flera idrotter, finna rörelseglädjen och hitta enkla vägar till motionsvanor. Alla deltagarna hjälps åt, utifrån varje individs förmåga, att tillsammans under en längre period avverka distanserna som ingår i de olika lopp som ingår i En Svensk Klassiker, Vasaloppet/Engelbrektsloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och TCS Lidingöloppet.

– Det viktigaste målet inom Special Olympics är att skapa fler förutsättningar för att personer med utvecklingsstörning ska kunna få ett aktivt liv efter sina förutsättningar och förmågor. Att dessutom kunna göra det med aktiviteter som inkluderar mål och utmaning gör att vi är extra stolta och glada för att Special Olympics har fått sin egna klassiker. Det har varit ett mål under en längre tid och det känns väldigt bra att vi och En Svensk Klassiker kan göra det här tillsammans, säger Linnéa Björndahl ansvarig över Special Olympics Sverige

 

Dessutom ska deltagarna tillsammans arbeta med uppgifter om kost. Allt för att stärka medvetenheten om en hälsosam livsstil. Special Olympics-klassikern drivs av En Svensk Klassiker och Special Olympics Sweden tillsammans med partnern ICA Sverige.

– Att vi redan innan vi börjat har ett 100-tal som är intresseanmälda till Special Olympics-klassikern känns fantastiskt. Vi ser fram emot att få se alla deltagare utmana sig själv och varandra i de klassiska idrotterna skidåkning, simning, löpning och cykling. Varje moment har även alternativ, som exempelvis rodd istället för simning och stavgång istället för skidåkning, säger Michael Thorén VD En Svensk Klassiker

– Special Olympic-klassikern är ett naturligt steg för oss på ICA i vår strävan att bidra till att alla människor får möjlighet att jobba med sin hälsa kopplad till kost och rörelse, speciellt de som kan ha svårt att komma igång med regelbunden träning, förklarar Teddy Falkenek om varför ICA engagerar sig även i Special Olympic-klassikern. Han tror på ett stort deltagande och ett brett engagemang.

Special Olympics-klassikerns pågår fram till den 11 maj 2018 och deltagarna bestäm-mer tillsammans när de olika tävlingsmomenten och kostuppgifterna ska göras och i vilken ordning. Allt deltagande är helt kostnadsfritt. 12 maj 2018 startar nästa omgång av Special Olympics-klassikern.

Anmäl dig idag på

www.specialolympicsklassikern.se

 

För frågor vänligen kontakta:

Harriet Tiderman Säfwenberg, Harriet@ensvenskklassiker.se, +46 70 321 04 26

 

Om Special Olympics Sweden

Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté (Parasport Sverige) är ett idrottsförbund som organiserar idrott för personer med rörelsehinder, synskada och utvecklingsstörning inom 18 olika idrotter. Förbundet leder också arbetet med Special Olympics, som är bredd- och motionsidrott för personer med utvecklingsstörning.

www.specialolympics.se | www.parasport.se