En Svensk Klassiker tillsätter ny styrelse inför 50-årsjubileum

En Svensk Klassiker har fått 100 000-tals människor att träna året runt, i snart 50 år. För att kunna möta marknadens krav på professionella och mångfacetterade idrottsorganisationer har En Svensk Klassiker för första gången rekryterat en extern styrelse. Den välmeriterade styrelsen består av ordförande är Staffan Movin, Programdirektör KTH Executive , vice ordförande Anna Pucar Rimhagen, konsult i eget bolag. Övriga ledamöter är Tony Grimaldi, VD för Cycleurope, en av Europas största cykelproducenter, Birgitta Bogren Samhällschef Orsa Kommun,  Marie Söderqvist, kommunikation- och public affairschef på WeMind, Sveriges största psykiatriföretag. Lena Engström Operativ chef på Svensk Elitfotboll,  och Johan Cahling hållbarhets- och varumärkeschef för Brynäs IF

 • – Vi är otroligt stolta över att kunna presentera en professionell extern styrelse för En Svensk Klassiker. Vi arbetar aktivt och oförtröttligt med att förbättra den svenska folkhälsan, genom att få människor att röra på sig.  Nästan 200 000 deltar i något av våra lopp varje år. Och cirka 10 000 gör en hel klassiker. Vi firar inom kort 50 år som organisation och grundstenarna för kommande 50 år kommer nu att läggas av den nya styrelsen, säger Staffan Movin styrelseordförande En Svensk Klassiker.

En Svensk Klassiker drivs gemensamt av de fem arrangörerna Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen, Lidingöloppet och Engelbrektsloppet och har funnits sedan 1971. Det är en idrottsutmaning utöver det vanliga. En klassiker innebär att man inom en 12 månaders period skidar Engelbrektsloppet eller Vasaloppet, cyklar Vätternrundan, simmar Vansbrosimningen och springer Lidingöloppet.

En Svensk Klassikers mission är att göra Sverige och svenskarna friskare och grundtanken är att motivera till motion och träning året om. Genom projekt som Skolklassikern,  som riktar sig till barn från förskoleklass till årskurs 6, ICA-klassikern, en app för vardagsmotion, Special Olympics-klassikern, för personer med intellektuella funktionsnedsättningar, och Arbetsplatsklassikern, för företag och anställda, jobbar En Svensk Klassiker med att motivera nya grupper till rörelse och träning oavsett ålder och fysisk förmåga.

 • Vi vill att alla ska kunna delta i någon av En Svensk Klassikers många aktiviteter.  Vi försöker skapa motivation även för dem som inte kommer att vara med i något stort lopp och vi hjälper företag att hjälpa medarbetare att hitta rörelseglädje, säger En Svensk Klassikers VD, Michael Thorén.

En Svensk Klassikers nya styrelse tillsammans med VD Michael Thorén.
Stående från vänster: Anna Pucar Rimhagen, Birgitta Borgren, Tony Grimaldi, Lena Engström, Marie Söderqvist, Staffan Movin, Johan Cahling.
Sittande: Michael Thorén, VD

 

Fakta om En Svensk Klassiker

Snabbaste klassikerna
Herrar: Oskar Svärd 2014, totaltid 13:57:16 (Vasaloppet 4:14:52, Vätternrundan 6:55:59, Vansbrosimningen 48:58 och Lidingöloppet 1:57:27)

Damer:  Kristalina Smårs 2019, totaltid 16:02:18 (Vasaloppet 5:57:53, Vätternrundan 6:54:19, Vansbrosimningen 52:10 och Lidingöloppet 2:17:56)

Flest klassiker

 • Ivan Linder, 42 st genomförda klassiker, fortfarande aktiv
 • Lennart Johansson, 42 st genomförda klassiker, fortfarande aktiv
 • Gudrun Hedlung, 29 st genomförda klassiker, fortfarande aktiv

Kända profiler som genomfört klassikern

 • Aron Andersson, svensk äventyrare och idrottare.
 • Emma Igelström, f.d. simmare 4 VM- och 13 EM-guld.
 • Johan Olsson, f.d. skidåkare 14 OS- och VM- medaljer varav 2 VM-guld och 2 OS-guld.
 • Kalle Zackari Wahlström programledare för bl.a. Svett & Etikett, Gympaläraren, Musikhjälpen
 • Malin “Praktikant Malin” Stenbäck, radiopratare, tv-programledare
 • Måns Zelmerlöw, artist och programledare
 • Måns Möller, komiker
 • Stephan Wilson, programledare

 

För frågor vänligen kontakta 

Staffan Movin, Ordförande En Svensk Klassiker
Mail: Staffan.movin@ensvenskklassiker.se | Telefon: +4670 210 74 95 |

 

Nina Stéen, Kommunikationsansvarig
En Svensk Klassiker
Mail: nina@ensvenskklassiker.se | Telefon: +4670 335 64 24